Co pro mě znamená svoboda…

Svoboda je dar, zázrak, možnost vyjádřit svůj názor, každodenní maličkosti… A co znamená svoboda pro vás? Jednoduchá otázka, mnoho různých odpovědí. Obzvlášť nyní v době koronavirové, kdy jsou některé naše svobody potlačeny.

Jan Müller
Jan Müller

Studenti Slezské univerzity a opavských gymnázií měli možnost vyjádřit se na toto téma v literární soutěži, kterou pro ně univerzita připravila v rámci připomínky 17. listopadu 1989. Studenti dostali za úkol napsat úvahu na téma „Co pro mě znamená svoboda?“. A bylo to zajímavé čtení! Úroveň všech zaslaných prací byla opravdu vysoká, a tak porota složená ze zástupce Ústavu bohemistiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty a pracovníků oddělení komunikace Slezské univerzity měla těžké rozhodování. Nakonec vybrala tři nejlepší eseje opavských gymnazistů.

Na nádherném druhém místě se se svým textem umístil student Slezského gymnázia Jan Müller. A není se čemu divit! …Svoboda je pojivem vyspělé demokratické společnosti skrze národy. A i když si někdy někteří jedinci myslí opak, tak touha po svobodě je lidskou přirozeností, která nakonec vždy prorazí na svět, jako květina malou puklinou uprostřed asfaltové cesty…
Gratulujeme, Jendo!