Opava slaví 800 let – byli jsme u toho

            Dne 24. května 2024 se v Opavě uskutečnil u příležitosti osmistého výročí města slavnostní průvod. Již po třetí hodině odpolední mohli obyvatelé spatřit na Dolním náměstí shlukující se skupinky účastníků průvodu, mezi nimiž nemohli chybět ani zástupci Slezského gymnázia – chemický projekt Heavy Metals a Televize SGO.

            Ve čtyři hodiny odpoledne přijel na svém oři Přemysl Otakar I. s  celou družinou a urozeným doprovodem, zahájil průvod slavnostním projevem o založení města a vyzval občany ke společné cestě historií.

První ze zastávek průvodu byla na nedalekém Horním náměstí, kde se připojili herci Slezského divadla představující významné osobnosti, jež se buďto v Opavě narodily, nebo zde nějak působily. Občané mohli poznat Petra Bezruče s otcem Antonínem Vaškem, Gregora J. Mendela, architekta Leopolda Bauera, Joy Adamsonovou či Maxe Bredu s Davidem Weinsteinem. Sehráli vstoupení s názvem „Věčná sláva tobě, Opavo“, další vystoupení herců zvané „Na hradbách opavských“ proběhlo před obchodním domem Breda.

Pak už se pokračovalo dále za zvuků hudby folklorní i moderní. Žáci a studenti představili své školy ať už svými výrobky, aktivitami či kreativními kostýmy, a dokonce se připojil i 53. pluk průzkumu a elektronického boje generála Heliodora Píky s vojenskou technikou. Heavy Metals předvedli parádní show, když v průběhu aktivovali samozápalné šňůry (které se nezapalují samy, ale název je název) a ocelovou vlnu.

Průvod byl zakončen programem v městských sadech a v 18 hodin proběhlo oficiální ukončení návštěvy přemyslovského panovníka předáním „znovunalezené“ zakládací listiny města Opavy panu primátorovi. A pak už se šlo slavit za hudby kapel s kelímkem lahodného moku.