Pěstounská péče – víkendový pobyt s rodinami

Ve dnech 17.–19. května 2024 se skupina 5 studentů třetího ročníku zúčastnila pobytu s pěstouny a jejich dětmi.

Celou tuto akci zprostředkovala psycholožka Mgr. Pavlína Němcová, která zastupuje spolek Do náruče, z. s. Tento spolek se specializuje na doprovázení pěstounů v jejich činnosti v rámci Moravskoslezského kraje. Jeho pracovníci se snaží být nápomocni při vytváření podmínek pro zdravý vývoj dětí, které nemohou vyrůstat s vlastními biologickými rodiči.

Naší prací, jakožto asistentů, bylo dohlížet na děti během doby, kdy jejich pěstouni věnovali čas zlepšování svých dovednosti a řešení problémů pod patronací paní Němcové. Během celého víkendu se hrálo několik deskových her, šlo se na dlouhou procházku lesem a sobotní odpoledne všechny děti s asistenty strávily na dětském hřišti.

Další řádky se budou věnovat pocitům zúčastněných studentů.

Na víkendovce jsem nebyla poprvé a určitě také ne naposled. Čas strávený s dětmi mě vždy nabije energií ať už hraním her, nebo pobytem v přírodě. Vřele bych to doporučila.

Jana Moravcová

Za mě to byla neskutečná zkušenost. Celkově se ráda věnuji dětem a akce ve mně pouze utvrdila to, že tato činnost je něco, co mě naplňuje.  I přesto, jak může být práce s dětmi náročná, jsem byla upřímně vděčná za tuto příležitost. Úsměvy dětí jsou zkrátka něco, na co si budu ještě dlouho pamatovat. 

Michaela Petrušková

Celý víkend se završil nedělním dopolednem, během kterého se všichni společně věnovali různým aktivitám propojujícím obě hemisféry mozku. Při některých z nich nejen děti zjistily, že je potřeba velké míry soustředěnosti. Po obědě už se pak všichni postupně vydali zpět domů.

Studenti si odváží plno nových zkušeností, které by bez této příležitosti těžko získali, a ještě ten den se shodli na tom, že to nebyl jejich poslední společný víkend.