Středeční přednáška Barevnost jinakosti

V Klubu ART 24. dubna 2024 proběhla přednáška Barevnost jinakosti o problematice a životě transgender lidí – a jedno oko nezůstalo suché.

Dvouhodinovou emocionální horskou dráhou nás provázeli transgender student SGO Kristián West a jeho maminka Michaela Westová. Nejprve se slova ujal Kristián a vysvětlil nám termíny důležité pro pochopení celého příběhu. Po zbytek přednášky si oba přednášející předávali slovo a vysvětlili nám, jak těžké bylo pro celou rodinu vypořádat se se všemi problémy, které transgender přináší. Zatímco nám paní Westová vyprávěla, jaké to je vyměnit dceru za syna a jak těžké je rok to tajit před celým světem, Kristián nám přiblížil psychickou náročnost procházení tranzicí, kroky a operace, které musí podstoupit, aby byl v ČR uznán za muže, a co vše tomu musel obětovat.

Z celé prezentace, plné nejen slz, ale i smíchu, si můžeme odnést, že tito lidé žijí normální život mezi námi a ne pouze na stránkách časopisů, a proto bychom je měli respektovat, ať máme jakýkoliv názor.