Dubnové shledání v Cuijku

Díky projektu Erasmus+ mělo 20 studentů příležitost poznat krásy Nizozemí a spolupracovat se studenty z Merletcollege v Cuijk.

Zahraniční mobilita probíhala ve dnech 12.20. dubna 2024 a byla zahájena návštěvou vídeňského Belvederu, kde jsme obdivovali nejen rozsáhlé zahrady a parky, ale zejména díla významných umělců. Volné chvíle jsme pak strávili v tamních restauracích a kavárnách v historickém centru Vídně.

Následoval přejezd nočním vlakem přes Německo do stanice Amsterdam Centraal. V metropoli Nizozemí jsme obdivovali uzly kanálů, přístavy a kouzelnou architekturu. Právě pro velké množství vodních kanálů je Amsterdam nazýván Benátkami severu. Naší první zastávkou bylo Van Gogh Museum, kde jsme nepřehlédli známé „Sunflowers“ ani „Head of skeleton with a Burning Cigarette“. Poté jsme zavítali do Rembrandt House Museum, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o jednom z nejznámějších nizozemských malířů, Rembrandtovi van Rijn. Na místních trzích jsme pak nakoupili suvenýry a cibule tulipánů. Ve večerních hodinách jsme dojeli do Cuijk a podruhé se tak setkali s našimi výměnnými studenty.

V neděli si pro nás program připravily naše náhradní rodiny. Podstatná část studentů se sešla v zábavním parku Toverland, který nabízí širokou škálu atrakcí pro všechny věkové kategorie. Některým z nás se naskytla příležitost ucítit pravou vůni tulipánů a jiní si den užili v ZOO.

Již první školní den nás čekala cesta na kole. O místním proměnlivém počasí jsme si udělali obrázek velmi rychle. Týden jsme zahájili slavnostním ceremoniálem spolu se studenty z Řecka, Polska, Srbska, Španělska a Turecka. Dopoledne bylo věnováno sportovním aktivitám, mezi nimiž nechyběla lukostřelba či elektrický býk. Třešničkou na dortu byl kulturní festival, kdy jsme po několika měsících přípravy konečně ostatním představili divadelní hru o vzniku města Opavy. Zaujala nás ale také ostatní vystoupení, zejména pak to závěrečné, které připravila školní hudební skupina z Merletcollege.

Další den jsme podstoupili lekci holandštiny a naučili se několik slovíček. Společně jsme také dokončili přípravy workshopů pro studenty nižších ročníků. Zahráli si spoustu her, na závěr pak i lasergame.

Ve středu nás čekal průzkum Amsterdamu, navštívili jsme 5D kino a strašidelné podzemí města. Nizozemské počasí se nenechalo zahanbit a vydatně pršelo. Celý den v Amsterdamu jsme si ale moc užili. Ve čtvrtek jsme se vydali do Nijmegen, o něco menšího, ale o nic méně krásného městečka. V jeho ulicích jsme hráli hru s názvem Crazy 44 a crazy to opravdu bylo. Po tom, co jsme nafotili nejšílenější fotky našich životů, jsme se vydali na bowling a náročný den zakončili all you can eat večeří. Všichni jsme se nacpali k prasknutí a s úsměvem na tváři jsme se vrátili k našim hostitelským rodinám. V pátek ráno jsme se všichni rozloučili na nádraží a některým z nás ukápla i slza.

Poslední den naší mobilit jsme strávili v kouzelném městečku Arnhem. Arnhem je obklopen parky a větrnými mlýny, po jejichž prohlédnutí jsme nastoupili do nočního vlaku a vydali se na dlouhou cestu domů.

V Holandsku jsme navázali krásná přátelství a poznali jedinečnou kulturu. Všichni jsme si tento neopakovatelný zážitek moc užili a těšíme se na možná shledání.