Aupa! aneb Mobilita v Baskicku

Na začátku dubna navázala skupina 20 studentů na domácí mobilitu konanou v únoru. Z hostitelů jsme se stali hosty a v rámci programu Erasmus+ jsme vyrazili za poznáním nejen naší partnerské školy Botikazar.

Mobilitu jsme začali na půdě školy, kde nám baskičtí studenti představili Bilbao, seznámili nás s historickými místy v okolí a doporučili místní kulinářské speciality. Co doporučili, rovnou donesli na ochutnání! Pondělí tedy začalo opravdu sladce. Příděl cukrů do těla jsme „rozchodili“ v rámci komentované prohlídky města.

Mobilitu jsme netrávili jenom ve velkoměstě. Připomínkou bolestivé historie regionu nám byla exkurze do městečka Guernica. V rámci programu jsme vystoupali ke kostelu Gastelugatxe, který bude povědomý fanouškům série Hra o trůny. Nechali jsme se převézt přes řeku unikátním gondolovým mostem. Prohlédli si staré rybářské domky při pobřeží. 

Sportovní nadšenci mezi námi jistě uvítali příležitost zkusit si tradiční baskický sport jai alai. A když už jsme u tématu sportu, jistě stojí za zmínku, že jsme se stali součástí opravdu velkolepého oslavování historického vítězství místního fotbalového týmu.

Samozřejmě jsme nezapomněli na téma naší mobility, které jsme načali už v Opavě, a to ženská práva. Jelikož na partnerské škole existuje v rámci volnočasové aktivity spolek feministek, nabídli nám, abychom se seznámili s jejich činností a s jejich motivací pro práci ve spolku. Pak už jsme se vrhli do společné tvorby – hledali jsme informace, sestavovali časovou osu, připravovali prezentace a debatovali o tématu s našimi španělskými protějšky. 

V neposlední řadě jsme dostali unikátní možnost žít na týden jako místní, a to se vším všudy, od dojíždění metrem, přes pozdní oběd až po ještě pozdnější večeře. Závěrem už jen baskické “Agur”! 🙂