Domácí mobilita Erasmus+ tentokrát na italskou notu

V termínu od 9. do 13. dubna 2024 jsme na SGO hostili skupinu 20 italských spolužáků. Tématem mobility byly dějiny 20. století se zaměřením na příčiny a důsledky Mnichovské dohody.

Ve středu ráno se celá italsko-česká skupina sešla ve future classroom, kde zahájila celou mobilitu prohlídkou školy a poté společnými aktivitami zaměřenými na téma celé mobility – Mnichovská dohoda. Následoval oběd ve školní jídelně a později přesun autobusem na zámek v Hradci nad Moravicí. Na Hradci jsme strávili jen pár minut a opět jsme nastoupili do autobusu, který nás zavezl do Jakubčovic. Odtud jsme vyrazili do Raduně, šli jsme trasu naučné stezky, na které se nachází tři informační tabule. Stezka návštěvníky seznamuje s havárií amerického bombardéru z roku 1944 a je dílem studentů Slezského gymnázia.  Naším cílem byl raduňský zámek, kde na nás dokonce čekala sladká odměna v podobě koblih, které chutnaly také našim italským hostům.

Ve čtvrtek ráno se naše skupina dopravila autobusem do lázeňského městečka Karlova Studánka. Tam jsme Italům udělali komentovanou prohlídku a řekli něco málo o jeho historii. Stihli jsme navštívit lázeňský pitný pavilon a uměle vytvořený vodopád. Italové měli možnost ochutnat proslavené lázeňské oplatky, které jim na rozdíl od lázeňské vody chutnaly. Dále jsme se šli projít na Rolandův kámen, který poskytuje výhled na hřebeny Jeseníků. Cestou jsme tak měli čas si více popovídat i s Italy, které jsme neubytovávali. Po naší návštěvě Karlovy Studánky jsme se autobusem přesunuli do Milostovic na prohlídku bunkru U trigonometru postaveného před začátkem 2. světové války. Do Opavy jsme se vrátili kolem pěti hodin, takže zbytek programu byl na nás… Někteří čas strávili hraním bowlingu nebo povídáním na pikniku a někteří připravovali typická česká jídla na závěrečnou párty.

Po dvou dnech plných chůze, objevování, bunkrů či diskuzí o žlutých pláních řepky olejky byl nejvyšší čas zasednout zpět do lavic. Pátek začal prezentacemi italských studentů, dozvěděli jsme se o jejich škole. Prezentace byly následovány krůčkem do italské historie, konkrétně do 60. let. Zjistili jsme například, kdo byla Franca Viola a jakou roli sehrála v boji o ženská práva. Aktivity nebo podcasty vytvořené italskými studenty krásně doplňovaly nově získané informace. Odpoledne jsme se vydali do centra Opavy. Zde se opět naše velká skupina přenesla do historie, tentokrát do období 2. světové války. Navštívili jsme několik míst spojených s tímto tématem a pak nadešel čas opět procvičit nohy, a to vyšplháním na vrchol Hlásky. Počasí ten den přálo, výhledy na město byly vyfoceny a nechyběla ani kávová pauza či pauza na vychlazené smoothie. Po příchodu zpět do školy na nás čekala ochutnávka českých dobrot, které večer předtím připravili čeští studenti se svými hosty. A potěšila také pizza, i když byla česká. Večer jsme zakončili velkou diskotékou jak s italskými, tak s českými i zahraničními hity. Pak už pouze zbývalo odtančit domů.

O svoji zkušenost s ubytováním zahraničního spolužáka v rodině se s námi podělila účastnice mobility Natálie Vítková z 2. B:

„Jsem opravdu ráda, že jsem měla možnost ubytovávat studentku z Itálie. Bylo to vážně super a vůbec nám nevadila jazyková bariéra, ze které jsme všichni měli ze začátku obavy. Každý večer jsme seděli s rodinou a povídali si o tom, jak se žije v Itálii a jaké je to v Česku. Na večeři měly úspěch tradiční české bramboráky nebo plněné ovocné knedlíky. Tahle zkušenost nás všechny posunula a pro mě bylo těžké zvyknout si na to, že jsem po týdnu musela začít chodit do školy zase sama a neměla si po cestě s kým povídat.”

Tým Erasmus Family SGO děkuje všem žákům, jejich rodinám i dalším zapojeným přátelům Erasmu za pomoc při zajištění této domácí mobility.