Den Země

V sobotu 20. dubna 2024 proběhl na zámku ve Velkých Hošticích Den Země. Této akce se zúčastnili žáci z projektu Emise, členové Ekotýmu a žáci z chemické skupiny Heavy Metals.

Naši žáci si pro návštěvníky přichystali spoustu pokusů a aktivit, které zaujaly snad všechny. Jedno ze stanovišť se například zabývalo antokyany v rostlinách. Návštěvníci se dozvěděli, jak přidání kyseliny nebo zásady změní barvu roztoků, a děti si mohly vyzkoušet, jak si vyrobit takovou malou chemickou sopku. Neméně zajímavé a obohacující byly informace o škodlivých azobarvivech vyskytujících se třeba v amerických bonbónech M&M’s. 

V našem provizorním domečku SGO jsme dokazovali existenci fluorescenčních látek v kůře kaštanu (jírovce maďalu) nebo jsme „strašili’ některé návštěvníky pokusem tančící nenewtonské kapaliny, která fascinovala jak dospělé, tak děti. Nesmíme zapomenout na suchý led, jehož výpary valící se po schodišti potěšily především ty nejmenší. 

Ekotým si přichystal ekologickou stezku, za jejíž správné vyřešení obdrželi účastníci tematický náramek strážce planety Země, čímž se zavázali ke slibu, že naši planetu budou ochraňovat. Nechyběla ani přiřazovačka stop živočichů.

I přes deštivé, a chvílemi dokonce mrazivé počasí byla účast opravdu vysoká a žáci Slezského gymnázia sklidili velký úspěch a obdiv.

Za organizaci této akce vděčíme našemu skvělému učiteli, panu Urbanskému. Děkujeme také paní učitelce Hoňkové za poctivou přípravu a její velké nasazení. Akci jsme si moc užili a doufáme, že se příští rok uskuteční znovu. 😀