S Erasmem do země galského kohouta

Když se vydáte do Francie jako turista, pravděpodobně zamíříte do Paříže nebo na jih, když se s Erasmem vydáte na skupinovou mobilitu, vydáte se na sever. Třeba, stejně jako my, na lycée Arthur Rimbaud v Sin-le-Noble.

Naše spolupráce vzešla z eTwinningového projektu zaměřeného na mapování plastového odpadu, na kterém jsme pracovali v loňském školním roce. Letos jsme založili projekt nový, ve kterém poznáváme podobnosti našich regionů, a součástí projektu je i skupinová fyzická mobilita.

Tři dny pracovního týdne trávili studenti ve škole, doprovázeli své „correspondants“ v hodinách, stravovali se společně ve školní jídelně, dva dny strávili mimo školu – jeden z nich seznamováním se s hornickou historií regionu, který je pro svou jedinečnost zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Navštívili muzeum v Lewarde a ve francouzsko-českých skupinách společně plnili úkoly z honby za pokladem na haldě v Loos. 

Ve čtvrtek jsme se vydali do muzea 1. světové války v Arrasu, expozice se nachází hlavně v bývalém lomu na křídu, který Spojenci v roce 1917 využili pro přípravu překvapivého útoku.

Naši partneři nám návštěvu oplatí v druhé polovině října. Už se na ně těšíme.