Zlatá ceremonie DofE v Senátu ČR

V úterý 9. dubna 2024 se Senát České republiky stal svědkem jedinečné události – Zlaté ceremonie DofE. Pod záštitou ambasadorů programu a významných představitelů DofE byla v Senátu ČR udělena ocenění žákyním Slezského gymnázia.

DofE, neboli Duke of Edinburgh’s International Award, je prestižní výzva pro mladé ve věku od 14 do 24 let, která je motivuje k pravidelné práci na sobě. Účastníci si vybírají dovednost, pohyb a dobrovolnictví, kterým chtějí věnovat hodinu týdně. V závěru této cesty je pak čeká dobrodružná expedice s kamarády.

Mezi oceněnými na Zlaté ceremonii byly Vendula Trojančíková, Klára Cekotová a Anastázie Winklerová, které dosáhly nejvyšší možné úrovně tohoto certifikátu – zlaté. Jejich úspěch je obdivuhodný, protože dosažení této nejvyšší úrovně vyžaduje nejen oddanost, ale i mnoho práce a úsilí. Celkem bylo za poslední dva roky předáno přibližně 50 těchto ocenění studentům z celé republiky.

Zlatá Ceremonie DofE v Senátu ČR nejen ocenila tvrdou práci a úsilí mladých lidí, ale také podtrhla význam osobního rozvoje a dobrovolnictví ve společnosti. Gratulujeme všem oceněným a přejeme jim mnoho dalších úspěchů na jejich životních cestách.

A konkrétní zkušenosti z programu?

Vendy 

Nikdy nebudu litovat, že jsem se do DofE zapojila. Opravdu mě to posunulo v tom, co mě baví. Díky závěrečným expedicím jsem se hlavně sblížila s ostatními účastníky, naučila jsem se zorganizovat takovou výpravu a získala nespočet zážitků. (Třeba když jsme potkali náhodně jednoho pejska – pojmenovali jsme ho Luďan, který pak šel s námi i další den. Nebo ráda vzpomínám na stavění stanu při západu slunce, kdy jsme se vždycky těšili na teplou večeři a leháro na karimatce 😀 ). Hnedka bych šla znova!

Klárka

Program DofE rozhodně řadím mezi aktivity, které mi nejvíce zpestřily roky na střední. Kdybych se do něj nezapojila, pravděpodobně bych nikdy nezjistila, že i já zvládnu ujít několikadenní expedici s krosnou vybavenou ,,na přežití” v přírodě a ještě bez jakéhokoli elektronického zařízení. Docela sci-fi v dnešní době, že? Ale právě na tyto dny vzpomínám nejraději – nekonečné konverzace a poznávání se se spoluúčastníky expedice, kdy váš jediný ,,problém” dne je zbývající počet kilometrů spolu s bolavýma nohama. Mimo expedice mi DofE umožnilo objevit kouzlo dobrovolnictví a vůli zlepšovat se v tom, co mě baví. A právě proto bych doporučila DofE každému, protože nikdy nevíte, kam vás zavede a co o sobě zjistíte nového 😉 .