10 věcí o autismu, na které jsme se chtěli zeptat

Ve středu 27. března a v úterý 2. dubna 2024 nás do semináře společenských věd přišla obohatit paní učitelka Mgr. Michaela Nová besedou na téma poruchy autistického spektra (PAS).

Během přednášky paní učitelka sdílela své osobní zkušenosti ze soužití s dítětem s PAS a z péče o něj. Mluvila o komunikačních a sociálních obtížích, vysoké citlivosti autistů na všechny smysly, jejich obrovské upřímnosti, ale také o strastech běžného života, jako je například cesta do školky. Dále se zmínila o neziskové organizaci MICASA, kde se zabývají lidmi s PAS, mentálním postižením a pomáhají jak autistům všech stupňů, tak i rodičům či rodinným příslušníkům. Vedou je tak, aby našli cestu k lepší komunikaci, sebereflexi, životu s postiženým člověkem, a prohlubují vědomosti o této problematice.

V neposlední řadě nám Michaela Nová doporučila knihu, která ji naučila se vyrovnat s tím, že její dítě má PAS, a to: 10 věcí, které by vaše dítě s autismem chtělo, abyste věděli (Ellen Notbohm). Její zkušenosti a příběhy ostatních ukazují, že s podporou a porozuměním mohou lidé s autismem naplnit svůj potenciál a žít šťastný život.

Celý výklad byl velmi emotivní, přinesl nám důležité informace o tom, jak autismus ovlivňuje životy lidí, a my za jeho prezentaci paní učitelce moc děkujeme.