Po roce jsme zase tančili

V pátek 22. března 2024 jsme vystoupili na plese Klubu přátel zdravotně postižených Eliška. Jaké kouzlo mělo naše vystoupení v Lidovém domě?

V rámci spolupráce s Klubem Eliška jsme měli opět možnost účastnit se tanečního kroužku s handicapovanými lidmi. Taneční lekce nám začaly již v lednu a po celé měsíce jsme nacvičovali a zdokonalovali choreografii pod vedením zkušených tanečních mistrů, manželů Moniky a Valerije Globa. Slovy se nedá popsat, jakým zážitkem pro nás všechny bylo páteční vystoupení. Jediným poděkováním, které jsme si jako asistenti mohli přát, bylo vidět šťastné tváře rodičů a známých, nadšení všech tanečníků a bouřlivý potlesk, který se nesl celým sálem. Jednoduše řečeno – pro všechny zúčastněné to byl nezapomenutelný zážitek. Pokud chcete vidět ono kouzelné vystoupení, koukněte se na video.

V následujících řádcích bych vás chtěla seznámit s pocity studentů-asistentů, vedoucích kroužku či přímo s pocity tanečních mistrů.

Do tanečních jsem šel s tím, že si chci zkusit práci s handicapovanými a nabrat nové zkušenosti do života. To, co jsem zažil, jsem ale opravdu nečekal. Ta radost v jejich očích, když s nimi trávíte čas, je největší výhrou a opravdu mě to pokaždé naplnilo a dodalo energii. Jsem moc vděčný za tuhle zkušenost a už se těším na další.“

Šimon Škubník

„Taneční mi daly velkou zkušenost. Ze začátku jsem z toho byla nervózní, ale čím více jsem tam chodila, tím víc jsem poznávala jejich životy a nebála se mluvit. Nejvíce mi to dalo to, že jsem viděla, že se s nimi dá bavit úplně normálně, a líbilo se mi to, jak jsou šťastní a jakou radost jim tahle aktivita dělá.”

Klára Moťková

„Naučila jsem se více komunikovat s lidmi. Měla jsem možnost vidět radost a jásání vždy, když se nám tanec povedl. Hlavně mi to dalo spoustu krásných vzpomínek, přátel a zkušeností.”

Nela Frenzelová

„Myšlenka spolupráce Slezského gymnázia a MŠ Eliška má vysokou lidskou hodnotu. Studenti se chovali kultivovaně, vyzařovali klid a ochotu přijímat bezmezně organizační pokyny i pokyny tanečního mistra.

Po celou dobu průběhu tanečního kroužku mě dojímalo, jak jsou asistenti přátelští, jak mluví s tanečníky na vozíčku, adekvátně reagují na jejich potřeby, neostýchají se použít haptika a jak vytvářejí atmosféru i v době odpočinku mezi tančením. Je radost spolupracovat s tak vyzrálými, laskavými a kultivovanými mladými lidmi.“

Nataša Kužníková, vedoucí kroužku

„Z vystoupení na plese jsem naprosto nadšená. Všichni jste tančili jako profesionálové, i když vás sledovalo více než 150 hostů. Přestože jsem viděla dílčí části vystoupení, tak to závěrečné v kostýmech bylo úžasné. Můj obdiv mají všichni vystupující, z tance všech vyzařovalo velké procítění a nasazení, vše pak umocnila úžasná hudba.

Vám studentům obzvlášť děkuji, protože si dovedu představit, kolik máte jiných aktivit a taky nemůžete zanedbávat studium, a přesto jste si čas na tančení udělali. Protože jsem byla mezi ostatními sledujícími hosty, tak vám mohu potvrdit, že některé včetně mně jste dojali k slzám.“

Hanka Paterková, vedoucí Klubu

„Děkujeme všem tanečníkům, asistentům, pedagogům a vedení za skvělou práci! Měli jste nádherné vystoupení v Lidovém domě Opava. Atmosféra byla jako vždy úžasná a potlesk byl neuvěřitelný. Těšíme se na další setkání.“

Taneční mistři Monika a Valerij Globa

Za projekt Metanoia