GymplBands 2024 aneb Hudba spojuje

V pátek 23. února proběhl v Klubu ART další ročník koncertu GymplBands, který spojuje charitativní rozměr s radostí z hudby a společně stráveného času.

Koncertní blok byl letos zahájen lehce netradičně – představilo se totiž mladé hudební duo Worthless se svou hravou autorskou tvorbou, v níž dominoval zvuk ukulele. Kluci mě oslnili tím, jak se samozřejmě a beze strachu zhostili vystoupení – zřejmě tu rostou nové hudební hvězdy a já se už teď těším na to, jak budu jejich pokroky sledovat při dalších ročnících koncertu. Jako další v pořadí se představilo duo En passant, což byl naprostý balzám pro uši a pro duši. Poslouchat Valerii a Adama bylo jako pít horkou čokoládu. Pohodové melodie od klasiků typu Frank Sinatra či Ray Charles střídaly známé písně současnějších kapel a posluchači si mohli pobrukovat, houpat se do rytmu a krásně si to užít. V zápětí se představila etablovaná kapela Kopyto, která má bohaté zkušenosti s vystupováním a široké portfolio vlastních písní, takže jsme profesionální výkon očekávali.

V další části koncertu se trochu přitvrdilo a došlo na punkové ladění – skupina Scarceboy project zazpívala řadu vlastních písní a proložila to oblíbenými hity, takže není divu, že publikum se nadšeně shluklo u pódia a vytleskalo si přídavek. Minimálně stejně nadšeně byla přijata i skupina FLANEL, která ohromila také nebývalým počtem různých hudebních nástrojů, kdy nechyběl kontrabas nebo saxofon, takže hudební zážitek tím nabyl na zajímavosti. Skupina BALLZ pokračovala v nastoupeném trendu a rozjela svůj výstup ve velkém stylu. Bylo vidět, že si to publikum i hudebníci užívají, což dokládalo nadšené křepčení na pódiu i pod ním a kolektivní zpěv. Celý koncert uzavírala skupina Blueberry Djin, kterou si jistě pamatujete z loňského GymplFestu. Rozjařené publikum s potěšením přijalo hardrockovou notu a využilo možnosti pořádně si na závěr „zablbnout“.

Studentský pohled zprostředkovala Valérie Dubová (3. C): „Za koncert vděčíme studentům zapojeným do projektu ZIP. Veškerý výdělek z této dobročinné akce putuje na podporu dětí s postižením, konkrétně ve prospěch Klubu přátel zdravotně postižených dětí Eliška. Studenti koncert dlouho připravovali a nadšeně se zapojili do organizace. Akce se již tradičně setkala s velkým zájmem veřejnosti a samotný koncert byl plný energie a skvělé hudby, která diváky nadchla a pobavila. Studenti nejenže získali cenné zkušenosti s pořádáním větší akce, ale také je hřeje dobrý pocit, že pomohli těm, kteří to potřebují.“

A co na to já, učitelka angličtiny bez hudebního sluchu a vzdělání? Já jsem opět nadšená. Tento článek jsem nazvala Hudba spojuje z mnoha důvodů. Jedním z nich je právě to, že hudba je univerzální a promlouvá úplně ke všem, ať už ji aktivně provozují, nebo jen občas konzumují. Koncert propojil žáky a učitele, současné studenty a absolventy. Svedl dohromady kamarády, kteří normálně studují a žijí v různých městech republiky. A v neposlední řadě ohromil zahraniční výměnné studenty – koncertu se totiž s potěšením zúčastnily i studentky z Francie, které frází “C’était incroyable!” (= Bylo to neuvěřitelné!) vyjádřily svůj prožitek z akce. Takže se možná naše školní tradice zrealizuje i ve Francii!

Nezbývá než souhlasit s Valérií, která ve svém příspěvku ocenila organizátory i účinkující: „Velké díky patří členům studentského parlamentu ZIP, kteří společně dotáhli akci do úspěšného konce, dále našim úžasným moderátorům Michaele Petruškové a Filipu Holušovi za jejich komunikační dovednosti a přípravu rozhovorů s kapelami. Velmi nám pomohl i Mgr. Roman Rojek, který zajistil BezvaZvuk 🙂 Dále bychom chtěli poděkovat kapelám za neskutečné výkony a skvělou atmosféru, kterou pro posluchače vytvořily.“