Návštěva ze španělského Bilbaa

Během týdne od 1. do 8. února 2024 jsme měli tu čest přivítat na naší škole skupinu studentů ze španělského města Bilbao, ležícího na pobřeží Atlantického oceánu, a to díky projektu Erasmus+, do kterého je naše škola zapojena.

První dva dny strávili studenti mimo školní prostředí. Jejich program během těchto prvních dnů proběhl individuálně v režii studentů-hostitelů. Někteří z hostů tak měli možnost prozkoumat okolí města Opavy a navštívit zajímavá místa, jako Velký svět techniky v Ostravě, kde se mohli seznámit s moderními technologickými trendy, nebo si zahrát laser game a bowling. Další skupina se vypravila do Milostovic, kde prozkoumali Muzeum československého opevnění, což byla pro mnohé z nich příležitost lépe pochopit historické události regionu, nebo například vystoupali na radniční věz Hlásku, ze které se jim naskytl nádherný výhled na celou Opavu. Španělé měli také možnost v rodinách ochutnat naše česká tradiční jídla.

Třetí den se konal výšlap na nedalekou rozhlednu Hanse Kudlicha v Úvalně, což byla příležitost k relaxaci v přírodě a k nádhernému výhledu na okolní krajinu. Španělské studenty po cestě zaujalo zamrzlé jezero, které si museli vyfotit jako neznámý přírodní úkaz. Následující pondělí nás čekala společná vyjížďka autobusem za poznáním krás Jeseníků, kde jsme měli pro naše španělské hosty připravený i pro ně jedinečný zážitek: jízdu na běžkách. Pro některé z nich to bylo poprvé, kdy se setkali se sněhem, a pro většinu byly novinkou dokonce i lyže. Bylo krásné pozorovat jejich nadšení i přes časté pády.

Úterý bylo zahájeno prohlídkou naší školy a prezentací školních projektů. Poté se všichni pustili do práce – hlavní téma této mobility zní „Women rights“. Během práce na plakátech jsme diskutovali a sdíleli nápady a svoje znalosti. Odpoledne jsme si udělali příjemnou procházku v okolí města Hradec nad Moravicí a navštívili zahrady zdejšího státního zámku, kde jsme se mohli ponořit do historie a krásy této oblasti. Den byl zakončen příjemným posezením v restauraci hotelu Belaria Resort, kde jsme si vychutnali místní speciality.

Poslední den byl věnován dokončení a prezentaci našich projektů, na kterých se prováděly poslední úpravy. Bylo úžasné vidět, jak naše myšlenky a nápady nabývají formy a jak se v průběhu naší spolupráce se španělskými přáteli všichni posouvají vpřed. Po dopolední kreativní části dne nás čekaly odpolední sportovní aktivity ve formě zumby a hry omnikin, které nám přinesly spoustu zábavy. Tyto aktivity jsme zakončili večerní pizza párty v příjemném prostředí naší školy, kde jsme si ještě jednou užili vzájemnou společnost a oslavili úspěšně dokončený týden plný nových zážitků, přátelství a poznání.

Při této mobilitě jsme měli možnost si nejen procvičit angličtinu, ale také se dozvědět nové informace o regionu Baskitska v severozápadní části Španělska a už teď se nemůžeme dočkat, až v dubnu navštívíme naše nové kamarády v jejich domovině.