Čtvrťáci byli pasováni do stavu maturantského

V pátek 5. ledna 2024 nadešla dlouho očekávaná událost – stužkovací večírek letošních maturantů. Nesl se v duchu tance a dobré nálady. Zazněla poděkování i přání úspěchů a šťastné ruky u závěrečné zkoušky.

Pár minut před pátou hodinou odpolední se začal pomalu plnit sál Kulturního domu v Chlebičově. Na příchozí už čekaly 4 dlouhé prostřené stoly, ve skleničkách jiskřil sekt k přípitku a připraven byl i chutně vypadající raut. V úvodu jsme vyslechli paní ředitelku Miladu Pazderníkovou, která popřála čtvrťákům hodně trpělivosti a pevné nervy v závěrečné etapě studia. Následovalo pásmo programů jednotlivých tříd. 4. A ten svůj pojala jako předávání pomyslných oscarů svým pedagogům, přičemž většina oceněných kategorií byla spíše netradiční. Učitelé se výzvy nezalekli a poté, co převzali symbolickou korunku, mnozí vystřihli i vtipný děkovný proslov. 4. B představila svůj program ve stylu Televarieté. Na své si přišli jak fanoušci Ivety Bartošové, tak milovníci kvízových soutěží. Právě souboj dvou učitelských týmů byl zlatým hřebem programu, kdy po nervy drásajícím finále vybojoval vítězství tým HRPIPI (Hrstková, Pilavková, Pika). 4. C pobavila pásmem scének, v nichž kromě jiného vystupoval ministr pro pozdní příchody (nikoho asi neudivil jeho pozdní příchod na akci) či expert na muchlání omluvných listů (koho by napadlo, že zmačkaný omluvňák se může stát avantgardním uměleckým dílem). Každému ze svých učitelů také žáci 4. C složili zdařilou báseň. Společným prvkem, jež všechny programy krásně propojoval, byl skupinový tanec, který do programů zapojily všechny tři třídy. Náročných choreografií se všichni zhostili s grácií a šarmem – bylo znát, že tento ročník sbíral zkušenosti ve skupině Hopsánky. Poté proběhlo stužkování: úsměvy, slzy, společné fotografie, objímání, vzpomínání, euforie…

Pro nás učitele byl večírek znamením, že se máme pomalu připravovat na loučení s třídami, s nimiž jsme pracovali, žertovali, řešili a slavili plné čtyři školní roky. Snad jsme studentům do života něco dali, snad jsme jim byli dostatečnou oporou a dobrým příkladem. Pro maturanty je večírek mezníkem, kdy se zvoní do posledního kola zápasu o jejich středoškolské vzdělání. Přesto doufám, že to pro ně bude zkušenost pozitivní – vždyť stojí na počátku svého dospělého života a čeká je ještě tolik výzev.

Milí maturanti,

kéž zažijete více úspěchů než klopýtnutí,

kéž na vás čeká spíše štěstí než zklamání,

kéž se častěji setkáváte s dobrými lidmi než s falešnými hráči.