Studenti na safari

V pátek 15. prosince 2023 se druhý a třetí ročník vydaly do kina Mír na film Sen safari.

Dozvěděli se o zajímavém životě přírodovědce, zoologa, cestovatele, ale i vášnivého lesníka Josefa Vágnera. (Ke zklamání některých z nás se nejednalo o známého rybáře 🙂 ).

Ve svém mládí měl sen postavit si vlastní zoologickou zahradu. Proto obrážel všechny tehdejší zahrady v Československu, ale podíval se i do Polska. Když ovšem zjistil, na kolik by ho zvířata vyšla, rozhodl se sám si je dovézt z Afriky. Čekala na něj však spousta nástrah. Kvůli tehdejším opravám Suezu museli Afriku obeplout, poté z důvodu změny režimu u nás nedostal zaplaceno a musel prodat všechny své věci. I přesto se však nevzdal a úspěšně se vrátil.

Film se bohužel netočil jenom kolem těch veselých příhod. Asi největší ranou pro pracovníky ZOO ve Dvoře Králové (a pro nás diváky taktéž) bylo násilné utracení několika žiraf. Tyto žirafy byly zdravé, a některé dokonce i březí, ale kvůli závisti lidí a tomu, že pan Vágner trochu vyčníval, byla zvířata zabita jen proto, aby jej srazili na kolena. Pan Vágner poté v zoologické zahradě opravdu skončil. Zvířatům se však věnoval i nadále, a začal se dokonce angažovat i v politice.

Promítání se nám velice líbilo a každý z nás si z něj určitě něco odnesl. I proto doufáme, že se na nějakou podobnou akci zase brzy vypravíme.

Celé bychom to zakončili citátem Josefa Vágnera, který by si měl každý vzít k srdci: „Nikdy nesplatíme zvířatům to, co jim jsme dlužni.“