Emisaři v roli publika i lektorů

V úterý 21. listopadu se skupinka emisařů vypravila do Ostravy na konferenci o udržitelném rozvoji. Zde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí a novinek.

V prvním panelu vystoupila Izabela Grundová – členka Evropské komise – a blíže nám popsala Green Deal, její cíle a sdělila nám, jak si vedeme. Zajímavé bylo téma o emisních povolenkách. Poté slovo převzala Pavla Cvachovcová z MŽP. Ta mluvila o pilířích udržitelného rozvoje OSN. Česká republika je v plnění na skvělém 8. místě ze 166 zúčastněných zemí.

Druhý panel se týkal udržitelného rozvoje měst Ostrava a Praha. 

Třetí, a zároveň poslední panel začal prezentací o Černé louce (místo konání celé konference) a informoval, jak i ona přispívá k udržitelnosti třeba využíváním reuse center. Poté následovala pro nás velmi zajímavá prezentace projektu „Karviná Sustainable“, která nám přiblížila jejich práci a projekty. Do nich se jako studenti můžeme zapojit a možná i vyjet do ciziny v rámci Erasmu. 

Rčení „To nejlepší nakonec“ zde platilo, jelikož se jako poslední ujali slova členové projektu Emise, který podle našeho osobního názoru sklidil největší úspěch (množství dotazů, soukromá diskuze na téma světelného znečištěni a dvojí potlesk mluví jasně 🙂 ). 

Také jsme měli možnost navázat zde nové kontakty a budoucí spolupráce. Seznámili jsme se s párem cizinců (Samem a Anastázií), se kterými jsme vedli debatu o široké škále témat a vyměnili si vtipné historky. 

Z konference jsme si odvezli spoustu poznatků a kontaktů na lidi, se kterými se nám doufejme podaří spojit a navázat případné spolupráce. Zatímco většina jela hned po skončení konference domů, pár nás zůstalo v Ostravě a skvělý den zakončilo návštěvou Karoliny a výbornou horkou kávou, která nás v chladném počasí zahřála. 

Těšíme se na další takovouto akcičku.