Na jednu noc ve Středozemi

Noc, kdy se místo dějepisných a češtinářských prezentací promítají filmy. Noc, kdy nezáleží na tom, z jaké jste třídy nebo jestli jste se pořádně naučili na písemku, ale s jakým nadšením přicházíte. Noc, kdy lavice a židle nahradí v učebně 206 žíněnky a spací pytle. Fan Night.

Příležitost zhlédnout oblíbené příběhy společně se spolužáky a zažít školu s úplně jinou atmosférou, než jsme zvyklí. Letos 10. a 11. listopadu jeden prsten vládl všem, elfí uši vykukovaly zpod nejedněch vlasů, vyzkoušeli jsme si střelbu z luku, sytil nás elfský chléb lembas a další tematické pochutiny, zkoušeli jsme psát písmem Středozemě a ano, všichni jsme se rozplývali nad jedním konkrétním elfem …

Věřte mi, ta probdělá noc stála za to. Jako každý rok. Je jedno, jestli přijdete na film, který znáte nazpaměť, nebo jej vidíte poprvé. Letos jsme viděli všechny tři díly Pána prstenů v jejich nezkrácené verzi, takže si na své přišli i ti, kteří už jej viděli stokrát. A my, kteří jsme o tento masterpiece byli dosud ochuzeni, jsme si jej mohli užít a zamilovat v plné délce. Tomu samozřejmě předcházelo seznámení se Středozemí a postavami díla prostřednictvím prezentace paní učitelky Morcinkové, tematické chemické pokusy – společně s paní učitelkou Hoňkovou a jejími „trpaslíky“, nebo třeba vědomostní Kahoot.

Fan Night je kouzelná z mnoha důvodů. Můžete se v noci potulovat po ztemnělé škole a z odpočívadla v druhém patře ve čtyři ráno pozorovat s kamarády opuštěnou Těšínskou, kterou jste zvyklí vídat jen během školních dnů. Seznámíte se se studenty napříč ročníky. Spatříte skutečně nadšené paní učitelky Hrstkovou a Morcinkovou … a že jejich nadšení je nakažlivé! A můžete se pokoušet usnout, jak chcete, ale během skřetí bitvy se vám to prostě nepodaří. Na to jsou vhodnější příležitosti. Prožívat každý Frodův krok a každé máchnutí mečem či výstřel z luku, slzet nad šťastnými shledáními a dobrými konci, smát se společně s ostatními, cítit ve vzduchu to napětí … tohle je Fan Night. A doufám, že si teď dokážete alespoň částečně představit, jak je skvělá.

Každopádně si dávám velký pozor na to, abych tuhle akci nevychválila příliš, jelikož je kouzelná i svou určitou komorností. Takže chodit nemusíte, a zvlášť ne příští rok, to se bude určitě promítat něco šíleně nudného!