Emisaři na mezinárodní konferenci Light Pollution

Jako hrdí reprezentanti projektu EMISE, máme tu vzácnou možnost sledovat statečný boj naší země proti světelnému znečištění. Nejde jen o zachování temné noci, ale hlavně o uchování krásy a zázraku, které nám noční obloha nabízí. Společně s dalšími evropskými zeměmi sledujeme, jak naše země zdolává výzvy spojené s tímto problémem moderní doby.

Nedávný webinář, který jsme měli možnost navštívit, nám otevřel oči. Nešlo pouze o rozsah tohoto problému, ale také o spolupráci a solidaritu v boji proti světelnému znečištění. Setkali jsme se online s významnými odborníky z oboru, kteří sdílejí naši vášeň pro ochranu nočního nebe. Nechyběl ani komentář ministra životního prostředí ČR a novinky z Česka, které nám přinesla Anna Prasková. Dozvěděli jsme se například o chystané nové legislativě a změnách v systému osvětlování veřejných ploch. Byla to pro nás nesmírná příležitost, která nám dovolila sdílet naše poznatky a dozvědět se, jak si v této oblasti vedou i jiné země. Samozřejmě to bylo i nesmírně inspirativní.

Emisaři SGO jsou svému projektu hluboce oddáni. V naší práci nejde jen o shromažďování dat a tvorbu statistik; je to vášeň, která nás spojuje jako tým. Vidíme, jak naše úsilí při monitorování kvality ovzduší a prezentace světelného znečištění mění pohled našich spolužáků a ostatních občanů. Jsme hrdí na to, že můžeme být součástí tohoto pokrokového hnutí.

Projekty jako ENLIGHTENme, ALAN nebo mobilní aplikace Nachtlicht nás inspirují k hledání nových a kreativních způsobů, jak zapojit i běžné občany do boje proti světelnému znečištění. Naplňuje nás radostí, když vidíme, jak naše snaha přináší změny i na širší, evropské úrovni. Jsme přesvědčeni, že společně můžeme dosáhnout velkých změn.

Z webináře jsme odcházeli plni nadšení, ale hlavně naděje, že vše ještě není ztraceno. Přesvědčil nás, že naše práce má smysl a hrdě budeme v boji proti světelnému znečištění pokračovat i nadále. Noční nebe je přece symbolem klidu, ticha a krásy, a proto je důležité tuto krásu zachovat i pro budoucí generace.

Více informací o Webináři zde.

Pokud se o našem projektu chcete dozvědět více, navštivte náš web.