Republika oslavila 105 let

Dne 28. října proběhl vzpomínkový akt připomínající vznik samostatné Československé republiky v roce 1918. K půlkulatým narozeninám přišli republice popřát i zástupci z řad žáků Slezského gymnázia.

Akce se konala na Masarykově ulici v centru Opavy, čímž symbolicky připomínala i zásluhy prvního prezidenta ČSR Tomáše Garrigue Masaryka. O zásluhách pojednal ve svém proslovu i náměstek primátora Ing. Pavel Meletzký, MBA, když všem zúčastněným připomněl, že náš první samostatný a demokratický stát byl vykoupen mnoha oběťmi. Vystoupil také Ing. Václav Zavadil, předseda opavské jednoty Československé obce legionářské, který ocenil aktuální práci, kterou mnozí občané Opavy vykonávají s cílem udržet historické události v povědomí současné veřejnosti. O úvodní československou hymnu se postaral sbor vedený Karlem Kosterou. Stejný soubor pak dalšími písněmi doprovodil kladení kytic.

Slezské gymnázium reprezentovala na akci čtveřice žáků z 2. B. Děkujeme jim za účast a vážíme si zájmu, který projevili o dějiny naší země. S radostí jsme na akci zaznamenali i několik bývalých studentů školy. Věříme, že se díky účasti mladých lidí na podobných akcích stává historie živou a aktuální. Znalost a pochopení dějin vlastní země má totiž i dnes svou nepopiratelnou hodnotu.