Výjezd do Švédska s Lions Clubem

Liberty, Intelligence, Our Nation´s Safety (Svoboda, porozumění, bezpečnost našich národů) – první písmena anglické zkratky tvoří název organizace, která již více než 80 let působí po celém světě a snaží se pomáhat lidem.

V rámci charitativního projektu může naše škola každoročně vybrat jednoho studenta, kterému je poté hrazen čtrnáctidenní vzdělávací pobyt v zahraničí. Letos v létě svůj pobyt absolvoval Šimon Škubník. Poslechněme si, co o to říká:

21. července – 4. srpna 2023 jsem vyjel s organizací Lions Club do Švédska, přesněji do města Trosa.

První dvě noci jsem byl u hostitelské rodiny (Ulf a Lisa), kteří se o mě starali jako o vlastní dítě a udělali mi i hezký narozeninový den. Ulf mě vzal na plavbu po Baltském moři a Lisa se Smillou (studentka z Dánska) mi upekly dort. Večer jsme se přesunuli na grilování, protože Ulf je výborný kuchař, který vydal i vlastní kuchařku.

Po pobytu u hostitelské rodiny jsem se přesunul do domu blízko Baltského moře, kde jsem bydlel s dalšími čtyřmi kluky v mém věku ze Španělska, Izraele, Turecka a Německa. Ve vedlejším domě byla děvčata z 10 různých zemí. Se všemi jsem si padl do noty – povídali jsme si od rána do večera, což mi pomohlo ve vylepšení angličtiny.

A co jsme tam vlastně celé dny dělali? Poznali jsme mnoho měst ve Švédsku, včetně hlavního města Stockholm, navštěvovali jsme muzea (například The Vasa Museum nebo The ABBA Museum aj.), zámky a hrady, zkoušeli jsme venkovní aktivity, jako je plavba lodí, kanoistika, sjíždění cest na horských kolech, byli jsme v domě plném únikových her, chodili jsme na různé pláže, hráli jsme spolu mnohé hry, vyzkoušeli jsme švédské jídlo, společně jsme grilovali, chodili do sauny vedle moře, do kterého jsme následně skákali, a plno dalších aktivit – všechny jsem si moc užil.

Byly to nepopsatelné dva týdny, na které budu vzpomínat do konce svého života. Dalo mi to spoustu zážitků, zlepšení v angličtině a hlavně nové přátele. Děkuju moc Lions Clubu za tuhle zkušenost a doufám, že se s touhle organizací podívám i do jiné země.