Postřehy z mobility v Bordeaux

V říjnu se třem studentkám SGO naskytla možnost vycestovat s Erasmem+ do francouzského města vína. Bordeaux je známé především výběrovým vínem a kvalitním jídlem.

7. října z pražského Letiště Václava Havla odletěly studentky za úžasným dobrodružstvím do rodin, které je po dobu 14 dní u sebe hostily a dělaly jim příjemnou společnost. Rodiny nás překvapily pohostinností, přijaly nás do svého středu a společně jsme objevovali francouzskou kuchyni s tradičními návyky. Překvapila nás spousta nezvyklostí, jako například to, že si v domácnostech nezouvají boty, společné večeře s hromadou jídla se uskutečňují až v pozdních hodinách, dokonce si některé rodiny nechávají uklízet svůj dům.

I kdybyste to neřekli, školní systém je velmi odlišný od toho českého. Sice škola začíná stejně, ale na rozdíl od nás končí až v 18 hodin. Francouzské střední školy mají pouze tříletou školní docházku a středeční dny mívají volnější, školky jsou dokonce zavřené. Otázky typu „Máte v Česku moře?“ jsme slýchávaly často. To v nás vyvolalo pocit o lehké negramotnosti Francouzů, stejně jako jejich neznalost anglického jazyka, což způsobovalo komunikační bariéru. Proto jsme se museli přizpůsobit jejich jazyku a dále si zlepšovat své jazykové dovednosti.

Dlouhé školní dny nám rodiny vynahradily příjemnými víkendovými chvílemi. Vyzkoušeli jsme si zkrotit vlny při surfovacím kurzu, vinařské kouzlo nás dovedlo do největšího muzea vína v Bordeaux. Mimo návštěv vinic nás také zaujala francouzská architektura spojená s poznáním města. Vůně vanoucí z pekáren nás nalákaly přímo až k čerstvému, křupavému pečivu. Za uplynulých 14 dnů jsme si vytvořily lehkou závislost na francouzských pochutinách.

Za tuhle neskutečnou příležitost jsem vděčni programu Erasmus+, který nám dotoval celý pobyt.

Loučíme se a vzpomínáme v duchu hesla: Bagetám zdar 🙂