Podzimní návštěva z Holandska

V rámci projektu Erasmus+ dostali někteří žáci z druhého a třetího ročníku možnost zapojit se do výměnného pobytu s holandskou školou Merletcollege z Cujiku, výslovnost jména tohoto města nám dělala pořádné problémy.

V sobotu holandští výměnní partneři dorazili do Prahy, kde se jich ujaly naše studentky a provedly je Starým Městem. Užívali si nádherných výhledů, nejen z Pražského hradu. Mnozí z nich také ochutnali trdelník či tradiční českou svíčkovou.

V neděli se celá skupina dostala do Opavy a my jsme se vrhli na zahájení našeho programu. První den byl věnován zejména vzájemnému seznamování. Nechyběly seznamovací hry, prezentace o školách, představení historie našich zemí a ochutnávání typických pokrmů. Odpoledne přišla řada na prohlídku Opavy, nevynechali jsme ani návštěvu Hlásky. Další dny následovala prohlídka zámku Hradec nad Moravicí a zámku v Raduni. Ve středu přišel zlatý hřeb týdne, kterým byl výlet do Karlovy Studánky, a po posilnění pravým frgálem nás čekaly Zlaté Hory v doprovodu milého průvodce. Domácí mobilitu jsme zakončili společnou večeří v restauraci Gustissimo, kde jsme si pochutnali na nekonečném množství pizzy a zhodnotili společný týden. V brzkých pátečních hodinách jsme se na nádraží rozloučili, popřáli jsme našim hostům šťastnou cestu a navzájem se obdarovali několika drobnostmi na památku. 

Celý týden se nesl v duchu pověstí, legend a literatury. Někteří z nás porovnávali české a holandské legendy, jiní zase pracovali na videu o Janu A. Komenském. 

Mobilita byla pro všechny velmi přínosná a už teď se těšíme na dubnové setkání v Cuijku.