Je nám třicet!

A je to tady! Den, kdy si připomínáme 30. výročí založení Slezského gymnázia. Pojďme si ho užít společně s našimi hosty.

Na pátek 6. října jsme se začali chystat už na sklonku minulého školního roku, ale je pravda, že s blížícím se termínem i tak mírně stoupala nervozita. Teď už je to ale tady a snad vše klapne. Při vstupu do budovy na nás z televizní obrazovky promlouvají absolventi školy. Někteří rozšířili současný pedagogický sbor, další jdou jinou profesní cestou, ale všichni na léta strávená na Slezském gymnáziu vzpomínají se značnou nostalgií. Jejich osobní vzkazy podněcují současné studenty k hledání vlastních cílů a také k tomu, aby středoškolská léta naplno využili.

K výročí vzniklo rovněž speciální číslo školního časopisu Čtverotoč – tímto zdravíme všechny jeho bývalé redaktory! Ohlížíme se v něm za uplynulým desetiletím. Jak vzkazy absolventů, tak toto číslo časopisu najdete na webových stránkách školy.

Páteční dopoledne je věnováno návštěvám ze základních škol. V budově školy se tak vystřídá více než 200 deváťáků, kteří uvažují o gymnaziálním studiu. Máme pro ně připravené atraktivní ukázky – scénky v cizích jazycích, ohňovou show chemické skupiny Heavy Metals, biologický mikrosvět a přírodovědné hrátky, kouzla s roboty, dějepis na 3D mapách či pódiovou skladbu – tedy směs tance a akrobatických prvků. (Zde se můžete podívat na dva záznamy z vystoupení.) Žáci základních škol dostanou také důležité informace o škole samotné a představíme jim četné školní projekty, často vystoupením zapojených studentů a přímých účastníků projektových aktivit.

Tou dobou školou procházejí také další hosté, kteří přijali pozvání k účasti na našich oslavách. Jsou to ministr financí Zbyněk Stanjura, bývalý člen školské rady našeho gymnázia, zástupci zřizovatele, tedy Moravskoslezského kraje, náměstci hejtmana Stanislav Folwarczny a Jaroslav Kania společně s vedoucím odboru školství, mládeže a sportu Danielem Cinařem a také politička Jaroslava Wenigerová či Martin Petrásek zastupující Centrum médií a propagace Slezské univerzity. V doprovodu ředitelky školy a jejího zástupce si prohlédli budovu a věnovali několik chvil také připravenému programu.

Páteční odpoledne otevřelo naši školu každému, kdo se chtěl podívat na vystoupení našich studentů nebo si budovu jen tak projít. Zastavila se řada absolventů, kteří se rádi setkali se svými bývalými učiteli a s radostí zalistovali kronikami, kde našli své příspěvky, své fotografie i své vzpomínky. Když škola v šest zavírá svoje dveře, organizátoři odcházejí spokojení. Všechno klaplo. Děkujeme našim současným studentům za to, s jakým nasazením předvedli jednotlivé programy. Jsme nadšení, že si řada absolventů přišla zavzpomínat – rádi jsme se s nimi znovu setkali. Podle jejich slov na školu myslí vždy v dobrém a přejí Slezskému gymnáziu další sadu úspěšných let a spokojených studentů.