Praha očima študáků ze 4. A

Ve dnech 25.–27. září měla naše třída 4. A jedinečnou příležitost poznat krásy a historii hlavního města České republiky – Prahy. Tato nezapomenutelná školní exkurze byla plná dobrodružství, vzdělání a zážitků.

Naše první pondělní zastávka byla na Pražském hradě, který je odjakživa nesmírně bohatým kulturním a historickým centrem města. Fascinovala nás nádherná gotická architektura katedrály sv. Víta i panoramatický pohled na stověžatou Prahu z výšky hradebních zdí. Průvodkyně nám navíc podala spoustu informací o historii tohoto symbolu české státnosti. Informace jsme pak ještě doplnili ve Valdštejnském paláci, sídle Senátu ČR.

Druhý den exkurze nás zavedl do Starého Města. Malebné uličky, historické budovy a náměstí plná života vytvořily neopakovatelnou atmosféru. Zastavili jsme se na Staroměstském náměstí, kde nás zaujala krása orloje a okolních gotických, renesančních i barokních domů. Kousek od Staroměstského náměstí se nachází také pražská židovská čtvrť Josefov, kde jsme navštívili několik synagog a židovský hřbitov. Zážitek to byl sice poněkud ponurý, ale velmi obohacující. Zcela jiné téma jsme pak studovali v České národní bance během výstavy Lidé a peníze. Za odměnu jsme si pak zarelaxovali při projížďce po Vltavě. Vrcholem dne však byla divadelní hra Kráska a zvíře, kterou jsme zhlédli na jevišti velkolepého Národního divadla.                  

Ve středu jsme navštívili nově zrekonstruované Národní muzeum. Poté jsme měli krátký rozchod, abychom nasytili nejen naše smysly a intelekt, ale také žaludky. Z hostelu jsme si vyzvedli svých pět švestek a vyrazili zpátky do Opavy.

Celkově lze říci, že naše školní exkurze do Prahy byla skvělým způsobem, jak spojit vzdělávání s radostí ze společně stráveného času. Celá 4. A si tento poslední výlet velmi užila a dává solidních 10/10.