Letní škola není nuda – aneb Týden na Ostravské univerzitě

Ve dnech 7.-11. srpna 2023 proběhl na katedře biologie a ekologie Ostravské univerzity týden pro žáky středních škol s názvem Letní škola pro biology.

Pondělí bylo naplněno přednáškami, na kterých jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací. Nechyběla témata jako Proč se věnovat vědecké kariéře, Jak provádět výzkum či Na co si dát při vědecké práci pozor.

V úterý jsme se vydali do lesa, kde jsem si vyzkoušela provádět monitoring živočichů na vlastní kůži – vyráběním pastí na brouky či prohlídkou fotopastí.

Nejzajímavější z celého týdne pro mě byla laboratoř, kde jsme ze svých slin získávali DNA a pomocí elektroforézy zjišťovali, zda máme gen na vytrvalostní či rychlostně silové sporty. 

Ve čtvrtek nás čekala komentovaná prohlídka v ZOO Ostrava. Kromě jiného jsem si také vyzkoušela ulovit a poznat vážky, šídla a vodní hmyz.

V pátek jsme pracovali s počítači jako skuteční vědci – snažili jsme se poznat živočicha z částí jeho DNA. Lehce jsme se tak dotkli i programování a zpracování biostatistických dat – tvořili jsme grafy a vyhodnocovali hypotézy.

Jsem ráda, že jsem využila příležitosti zúčastnit se Letní školy pro biology, a vřele ji doporučuji i svým spolužákům. Otevře vám oči a zjistíte, jak to na univerzitě vypadá a co lidé, kteří tam pracují, dělají. A na chvíli se stanete i skutečným vědcem!