Umění s edukační hodnotou

Učitelé SGO rádi vyučují v tandemu, propojují mezipředmětové vazby a vzájemně se inspirují v učení. Proč je dobrý nápad skloubit hodinu výtvarné výchovy s biologií? A jak to může vypadat?

V rámci výtvarné výchovy navštívili žáci prvního ročníku foyer kavárny Obecního domu, kde zhlédli výstavu Jany Koller „Rostliny a světlo – na barvě záleží“, na níž se mohli seznámit s obrazy z pravých lisovaných květů.

Na výstavě nás zaujala barevnost lisovaných květů a zajímalo nás, jak je možné barvy takto uchovat. Proč se tedy ve výtvarné výchově neseznámit se správným postupem, aby při samotném procesu lisování květy nezhnědly? Stejně to budeme potřebovat znát i v biologii.

Měli jsme štěstí, že autorka výstavy je absolventkou našeho gymnázia, která své postgraduálním studium zakončila doktorátem z biofyziky se zaměřením na rostliny. Přijala naše pozvání, představila nám fascinující svět rostlin, povykládala o citlivosti chlorofylu na světlo a nechala nás všechno si prakticky vyzkoušet.

Byla to pro nás úžasná hodina proměny rostlin a uvedení do tajů přírody, ve které, jak nám Jana ukázala, můžeme najít ohromnou inspiraci.

Výtvarníci v tuto chvíli lisují květy a vy se máte na co těšit, jejich díla totiž budou zdobit chodby Slezského gymnázia.