Věděli jste, že …?

Věděli jste, že za památkami starověké římské civilizace nemusíme cestovat přímo do Říma? Věděli jste, že je naše škola zapojena do programu Erasmus+? A věděli jste, že i my učitelé se rádi učíme? Odpověděli jste minimálně na jednu otázku záporně? Tak čtěte dál!

V rámci programu Erasmus+ jsem měla možnost se na týden stát znovu studentkou a musím říct, že jsem si to moc užila. V rámci kurzu „Vzdělávání v oblasti kulturního dědictví: příkladová studie města Split“ jsem se s kolegy z rozmanitých koutů Evropy zaměřila na dějiny starověké římské civilizace. Méně zkušeným historikům mezi námi se může cílová destinace, chorvatské město Split, zdát jako nesmysl pro zkoumání dějin Říma, ale při bližším bádání zjistíme, že na tom není nic podivného. Nejvyhledávanější památkou města je totiž do seznam UNESCO zapsaný Diokleciánův palác. Dioklecián byl římským císařem, který nechal na pobřeží své milované rodné Dalmácie vystavět velkolepé sídlo, kde byl později i pochován (mimochodem, je to také jediný císař, který si mohl poklidně užívat důchodu, a to právě ve Splitu). V centru města tak doslova a do písmene zakopáváte o několik staletí staré památky. V rámci kurzu jsme měli možnost vyzkoušet i virtuální realitu, která nám ještě více přiblížila Split ve 4. století po Kristu, tedy dobu Diokleciánovu.

Abychom nezůstali ponoření jen do jedné éry, v rámci výuky jsme objevovali i další pozoruhodná místa jako pevnost Klis nebo středověké město Trogir. Prvně zmíněné místo budou možná poznávat fanoušci série Hry o trůny (ano, je to část pevnosti města Meereen). 

Chorvatsko nejsou jen pláže, smažený sýr v housce a kopečky vanilkové zmrzliny. Je to možnost se podívat do dávných dějin a poznat jižní slovanskou kulturu (pozor, ne balkánskou – můžete rozesmutnit nejednoho Chorvata, když jeho rodnou zem zařadíte mezi balkánské státy; yes I learned it the hard way) a já jsem vděčná, že jsem tu možnost dostala. Cestujte, poznávejte, objevujte.