V laboratoři i v létě – aneb Letní škola Chemikem na zkoušku

Ve dnech 22.–24. srpna 2023 jsem se zúčastnila Letní školy Chemikem na zkoušku, kterou pořádá Katedra chemie PřF Ostravské univerzity.

V těchto třech dnech jsem si vyzkoušela, jak probíhá výuka na vysoké škole, naučila se pracovat s tou laboratorní technikou, která pro mě byla nová, a dozvěděla se zajímavé informace z oblasti chemie a biochemie.

Během uvedených dnů jsem absolvovala doslova chemický maraton, který zahrnoval přednášky, lehkou domácí přípravu a především laboratorní práci, která se lišila od té středoškolské. V úmorném horku jsme spolu s dalšími studenty stanovili obsah železa v zelených rostlinách; zjišťovali, kolik indigokarmínu se nachází v modrých bonbónech; vyzkoušeli si projekt bakalářské práce – hierarchický uhlíkatý monolit; izolovali DNA z banánu; a dokonce si sami mohli vyzkoušet chemická kouzla.

Za sebe mohu říct, že je to opravdu dobrá zkušenost. A kdo by chtěl dále pokračovat podobným směrem, jen ať do toho jde a vyzkouší si to, protože jen tak vám někdo vysokoškolskou výuku neukáže.