2, 3, 39, 524

Poslední týden tohoto školního roku vyrazili účastníci programu DofE na dlouho plánovanou expedici do Vysokých Tater. A jak se expedice vydařila?

Odpovím pomocí čísel v nadpisu. Expedice trvala celkem tři dny. Vyrazili jsme v neděli ráno, abychom stihli vystoupat z Tatranské Lomnice ke Skalnatému plesu a mohli si užívat krásných výhledů nejen nahoru na Lomnický štít. Naším prvním nocovištěm se stala vysokohorská Zamkovského chata. Cestou jsme měli štěstí a potkali i proslulé tatranské nosiče, kteří vynášejí na chaty v Tatrách potraviny a nápoje, a aby nešli cestou dolů s prázdnou, nosí do údolí třeba odpadky od turistů, kterých není málo! Naše první poučení: Omezte odpad během vašeho pobytu v horách! 

Druhý den jsme se vydali podél Tatranské magistrály. Čekal nás tak dlouhý, ale krásný pochod skrz národní park. Cestou jsme obdivovali dechberoucí výhledy, naslouchali šumění vodopádů a stihli jsme i koulovačku ve sněhu. 🙂 

Poslední den expedice jsme zahájili v dešťové pohotovosti, která naštěstí nebyla úplně nutná, protože během sestupu zpět do údolí nás zkropilo opravdu jen pár kapek a zdárně jsme tak došli do cíle. Za ty tři dny v Tatrách jsme nachodili úctyhodných třicet devět kilometrů. Pokud se to někomu zdá málo, přidám, že jsme celkově vystoupali pět set dvacet čtyři pater (což je, jako byste vyšli na Burj Khalifa, Empie State Building, Eifelovu věž a dvakrát na Petřínskou rozhlednu dohromady). 

Ještě jsem nezmínila úplně první číslo v řadě, dvě, respektive dva, protože přesně tolik jsme potkali po cestě medvědů. Ano, čtete správně, medvědů. A ne, nevyfotili jsme je, tiše a nehybně jsme stáli a doufali, že půjdou opačným směrem než my. 🙂 

Závěrem bych ráda poděkovala městu Opava, díky jehož programu na podporu prevence kriminality mládeže jsme mohli částečně tuto expedici financovat.  

Máte rádi přírodu? Hledáte nové výzvy? Ještě jste neslyšeli o DofE? Chcete se k nám přidat? Neváhejte a kontaktujte paní učitelku Hertlovou, Římanovou nebo Kopťákovou, které poskytnou více informací, případně se rozhodně v září účastněte úvodní schůzky DofE, kde zodpovíme všechny vaše dotazy.