Bilbao u nás na Slezském

V úterý 6. června jsme na ostravském nádraží přivítaly 5 španělských studentek z Bilbaa společně s jejich učitelkou Leire.

Tak jako my jsme se mohly v rámci Erasmu+ zúčastnit krátkodobé mobility v jejich škole Botikazar a zároveň si vyzkoušely bydlet ve španělské rodině, tak nyní holky přijely do České republiky a naše role se vyměnily.

Studentky navštěvovaly hodiny u nás na Slezském gymnáziu a bydlely u hostitelských rodin.
Program pro ně připravený byl velice pestrý. Kromě účasti ve vyučování si vyslechly prezentace o České republice, Opavě, SGO apod. Po prezentacích probíhala prohlídka školy a následně centra Opavy. Další den jsme vyrazily do blízkých Jeseníků a po trase Bílé Opavy jsme se prošly až na Praděd. O víkendu jsme se pak s nimi vypravily dokonce na vzdálenější místa, jako je například historické centrum Prahy nebo Brna. Poslední výlet v našem okolí byl na zámek v Hradci nad Moravicí.

Od následujícího úterý s námi holky vyrazily také na vzdělávací exkurzi směr Pálava. Díky tomu mohly navštívit další krásná zákoutí Česka a porovnat, jak moc se pálavská příroda liší od jejich přírody na severu Španělska. Také se dozvěděly něco málo o historii Mikulova a valtického zámku.

Po necelých dvou týdnech pak následovalo loučení, kdy jsme se navzájem obdarovaly několika drobnostmi a popřály holkám šťastnou cestu a někdy zase naviděnou.