Zlatá ceremonie s královským oceněním

Ve středu 24. května se v Praze konala zlatá ceremonie DofE, které jsem se zúčastnila právě já. Bylo to neobyčejné setkání, neboť cenu předával člen britské královské rodiny. Ale abych se dostala až do zlaté cílové rovinky, musela jsem někde začít.

Do programu DofE jsem se přihlásila v 1. ročníku. Nevěděla jsem přesně, co od toho čekat. Jako dobrovolnictví v bronzové úrovni jsem si zvolila doučování, konkrétně matematiky a češtiny, jako fyzickou aktivitu fotbal a za dovednost jsem zvolila vaření. Na závěr každé úrovně přichází expedice – my se vydali na Kralický Sněžník, kde jsem doslova nechala svou vlastní duši! Po bronzové úrovni jsem začala rovnou se zlatou. Zvolila jsem jiný typ aktivit. V dobrovolnictví jsem byla asistentem trenéra dívčího fotbalového družstva, v dovednostech jsem se zaměřila na cizí jazyk a ve fyzické aktivitě na cyklistiku. Díky rezidenčnímu projektu jsem získala trenérskou licenci, která mě opravňuje trénovat mladé dívky. Po dokončení aktivit jsem se se skupinou dalších spolužaček vypravila na expedici až do Španělska, kde nás čekala světově proslulá Svatojakubská cesta! Přes všechny puchýře a únavu jsme zlatou expedici úspěšně dokončily a hurá na ceremonii!

Ceremonie začala v budově Senátu České republiky v 15 hodin. Na úvod zahrála pro Jeho královskou Výsost populární dudácká kapela. Poté následovalo samotné předávání zlatých ocenění, které do rukou 42 absolventů z celé České republiky osobně vložil princ Edward. A mezi držiteli jsem byla právě já! Ceremonie trvala necelou hodinu. Po slavnostním předávání jsme se všichni přesunuli do Valdštejnské zahrady, kde nás čekalo občerstvení a kde se princ setkal s každým absolventem zvlášť, aby s ním pohovořil o jeho plnění programu DofE.

Byl to neskutečný zážitek popovídat si s členem královské rodiny a obdržet zlaté ocenění. Pokud i vy chcete do programu DofE vstoupit, nebojte se a hurá do toho! Kdo ví, třeba i vám bude certifikát předávat princ Edward.