Žáci 1. ročníku získali základy první pomoci

Ve čtvrtek 18. května a v pátek 19. května dostali naši prváci skvělou příležitost získat důležitou dovednost. Pod vedením pana Víta Bendíka se naučili, jak zachránit někomu život.

Během čtyřhodinového bloku prošel lektor se studenty základní principy, na nichž stojí poskytnutí první pomoci. Naučili jsme se, jak má probíhat telefonát na linku 155 tak, aby se minimalizovaly časové ztráty. Také jsme dostali užitečné tipy, jak práci záchranářům usnadnit. Věděli jste, že má někdo čekat na záchranku před domem a zřetelně signalizovat, že dorazila na správné místo? A napadlo by vás bezpečně zavřít (a pokud možno i zamknout) domácí mazlíčky?

V další části bloku jsme pak procházeli modelové situace a dostali návod na správný postup, jestliže se staneme svědky kolapsového stavu, epileptického záchvatu, nehody s masivním krvácením, mrtvice či infarktu. Nechyběl ani praktický nácvik resuscitace, kdy si opravdu každý účastník vyzkoušel na modelu nepřímou masáž srdce.

Nikdo si nepřeje dostat se do situace, kdy bude muset první pomoc použít. Díky panu Bendíkovi zvládneme ale tuto situaci s větším klidem a s vědomím, že víme, co dělat.