Job shadowing v italské Albě

První květnový týden jsme měly tu čest strávit sledováním výuky kolegů pedagogů ze střední školy Liceo Scientifico v krásném italském městečku Alba. Job shadowing je jednou z aktivit programu Erasmus+.

Umožňuje učitelům získat nové zkušenosti a dovednosti v oboru a inspirovat se novými technikami, metodami a přístupy ve výuce žáků.

Italské kolegyně z lycea si pro nás připravily bohatý program, který zahrnoval návštěvy hodin italštiny, latiny, angličtiny, ZSV a přírodních věd. Bylo zajímavé pozorovat tamní vyučovací metody a interakci mezi žáky a učiteli. Byly jsme mile překvapeny úrovní jazykových znalostí italských žáků.

Kromě pozorování v hodinách humanitních předmětů jsme měly možnost navštívit hodiny chemie a biologie, které se v Itálii učí v rámci jednoho předmětu nazývaného „Science“. Laboratoře pro výuku přírodních věd jsou nadstandardně vybavené, s mnohými přístroji se u nás setkáváme až v laboratořích vysokých škol. V každé laboratoři pracuje asistent, který pomáhá nejen žákům a učitelům během výuky, ale také připravuje pomůcky na hodinu a zajišťuje úklid na konci lekce.

V odpoledních hodinách jsme si užily krásy města a jeho okolí, měly jsme možnost ochutnat některá z jídel a nápojů, kterými je Itálie proslulá. Job shadowing je vynikající způsob, jak získat nové zkušenosti a znalosti a navázat nejen profesní vztahy, ale také nová přátelství.

Děkujeme Mgr. Kamilu Plačkovi, školnímu koordinátorovi programu Erasmus+, a našim italským kolegům.

Těšíme se,  že učitele z Itálie přivítáme na naší škole v příštím školním roce.