ERASMUS+ slaví, je ovšem o 20 let mladší než SGO

Slezské gymnázium pracuje v programu Erasmus+ od jeho vzniku. Za těchto deset let dostaly stovky žáků naší školy příležitost zapojit se, rozvíjet své dovednosti, vyjet do zahraničí.

Při Středeční přednášce s SGO, která se v Klubu ART uskutečnila 3. května, plnému sálu představil program ERASMUS+ náš hlavní koordinátor Mgr. Kamil Plaček. Rozvedl, které aktivity programu využívá naše škola nejčastěji. Ocenil nasazení studentů gymnázia při zahraničních mobilitách, ale uvedl, že to už je vlastně jen ta pomyslná třešnička na dortu. Výjezdu do partnerských škol předchází i několikaletá práce na společných projektech (týkají se environmentální, edukativní, komunitní či umělecké oblasti – a to jsme vybrali jen namátkou).

Důležitou součástí programu ERASMUS+ je také tzv. stínování, kdy se k nám přijíždějí inspirovat učitelé z nejrůznějších koutů Evropy, nebo naopak za zkušenostmi do ciziny zamíří učitelé naší školy.

Významnou součástí této Středeční přednášky byly prezentace účastníků mobilit. Spojili je s fotografiemi míst, kam se podívali, mluvili o výstupech projektů nebo také o významu, který pro ně cesta do partnerských škol má – přináší řadu zážitků, prohlubuje kompetence a také dává příležitost navázat přátelství.