Za studiem do Bilbaa

V rámci projektu Erasmus+ mělo pět studentek třetího ročníku možnost dva týdny navštěvovat střední školu Botikazar BHI ve španělském městě Bilbao.

Na svou cestu jsme vyrazily o sobotní noci 23. dubna. V neděli odpoledne, po příjezdu na autobusové nádraží v Bilbau, už na nás čekaly rodiny, u kterých jsme následně měly strávit náš pobyt. Další den ráno jsme se v Botikazaru setkaly s ředitelkou školy Idoiou Pujana Uriarte a hlavní mentorkou Leire Pagano. Ta nás vzápětí vzala na prohlídku instituce. Poté jsme se již mohly odebrat na hodiny vyučované ve španělštině nebo v angličtině. Součástí výuky byla také tělesná výchova, během níž se hovořilo euskerou, což je místní jazyk. Je na něm zajímavé, že se neví, odkud vlastně pochází, a že se řadí mezi nejstarší jazyky v Evropě.

Běžné vyučování na této škole začíná v 8:05, hodiny trvají 55 minut, žáci mají čtyři vyučovací hodiny v kuse, následně půlhodinovou přestávku a pak další tři hodiny, školu tedy opouštějí v 15:00. 

Odpoledne jsme většinou trávily společnými aktivitami, například návštěvou muzea Guggenheim, poznáváním historie Bilbaa, výletem na pláž nebo ochutnáváním místních specialit. Avšak byly dny, kdy každá rodina měla na odpoledne svůj vlastní individuální program, a tak každá z nás zažila něco jiného. Jedna navštívila most Puente Bizkaia, jiná jela na vzdálenější pláž, další jen vyrazila na procházku. O prodlouženém víkendu jsme s našimi hostujícími rodinami opustily město a vydaly se na chatu nebo na výlet do přírody. Navštívily jsme například známý ostrov San Juan de Gaztelugatxe nebo slavnou vesničku se silným historickým kontextem – Gernika. V úterý jsme pak opět navázaly na školní režim. Bylo to předposlední vyučování, kterého jsme se zúčastnily, neboť ve čtvrtek ráno jsme se již chystaly na cestu do Santanderu, kde jsme strávily čtvrteční den, a večer se vydaly na letiště.

Celkově nám tato mobilita dala spoustu zkušeností a nepřeberné množství zážitků. Mohly jsme si procvičit naši španělštinu s rodilými mluvčími a poznat, jaké to je chodit na španělskou střední školu. Utvořily jsme si pevná přátelství a těšíme se, až holky, které nás ubytovávaly, přijedou k nám do Česka a naopak poznají, jak probíhají školní dny u nás. Moc děkujeme panu učiteli Plačkovi, spolupracující škole IES Botikazar a samozřejmě projektu Erasmus+ za možnost této mobility.

Agur!