SGO v Nizozemí

V rámci programu Erasmus+ byla realizována týdenní mobilita v Nizozemí, které se zúčastnili studentky a studenti SGO. Naším druhým domovem se od 15. do 22. dubna stalo městečko Cuijk, kde jsme vybrané dny strávili i na partnerské škole Merlet College.

Zde jsme se s pomocí předem připravených workshopů snažili přiblížit Českou republiku mladším nizozemským spolužákům. V našich hodinách se tedy hrály hry, hodně se mluvilo a také se ochutnávaly typické české dobroty.

Přesto hlavním tématem tohoto pobytu byli neznámí hrdinové 2. světové války. Když byla totiž nizozemská skupina v Opavě, společně jsme publikovali knížku (Un)know heroes of WWII, v níž jsme chtěli čtenářům představit (ne)známé české i nizozemské hrdiny, kteří se mnohdy nedostanou do školních učebnic i přesto, že sehráli v kontextu 2. světové války roli, díky které je můžeme považovat za hrdiny. 

V Nizozemí si pro nás  připravili intenzivnější zážitek v podobě interaktivního muzea 2. světové války ve městě Groesbeek. Zde nám došlo, že rozhodnutí, ke které straně se člověk přikloní, je nejenom náročné, ale mnohdy skrývá i velmi bolestivé následky. Tentýž den jsme navštívili i hřbitov padlých vojáků, kteří se ke konci války dobrovolně rozhodli pomoci osvobodit Nizozemí.

Náš pobyt jsme si ale zpříjemnili i krásnými městy jako Hertogenbosh, Nijmegen nebo Amsterdam, kde jsme nejčastěji obdivovali originální architekturu budov a místní plavební kanály. Celkovou atmosféru podtrhovalo slunečné počasí, které nás provázelo celým pobytem v Nizozemí. 

Z Nizozemí jsme odjížděli s plnými kufry dárečků v podobě cibulek tulipánů a místních dobrot, ale hlavně nás provázel dobrý pocit, že se celá mobilita náramně povedla a že jsme měli možnost poznat zajímavou kulturu, tradice a také nové kamarády.