S projektem La vida de Outdoor na Fuerteventuru

Ve dnech 14. 21. března jeli žáci druhého a čtvrtého ročníku s projektem La Vida de Outdoor v programu Erasmus+ a s doprovodem señora Plačka a paní ředitelky na Fuerteventuru s cílem navázat nové vztahy a spolupracovat na projektu.

Žáci s učiteli Cepa Norte nás provedli hlavním městem Puerto del Rosario, přiblížili nám kulturu i ostrov jejich očima, a dokonce jsme ochutnali jejich proslulé kozí sýry a jedinečnou opuncii. 

Ve škole La Oliva nám žáci udělali prohlídku jejich vzdělávacího komplexu, učitelé pak prezentaci s workshopy o zdejší fauně a flóře se zaměřením na endemické druhy. Dvě z nás si pozvali do školního rádia, kde jsme si povídali o našich zkušenostech s Erasmem. Vše bylo zakončeno parádní vědomostní hrou s ještěrkami. S učitelkou Carol jsme se ještě setkali v muzeu sýra Mojarero, kde společné aktivity pokračovaly. 

Pro obě školy jsme měli také nachystaný program – představili jsme jim naši školu, den studenta SGO, ale třeba i naše projekty nebo typické sladkosti v Česku. Vše bylo doplněno stmelovacími aktivitami.

Poté jsme se na vlastní kůži přesvědčili o znečištění oceánu na pláži Playa Blanca, nebezpečí mikroplastů a ohrožení přírody, za kterou je třeba bojovat – a i malé skutky se počítají. Právě množství mikroplastů, které jsme našli ve vodě a na pláži bylo alarmující. 

Součástí projektu byly i pohybové aktivity a turistika v oblasti vulkánů na Fuerteventura a na Isla de Lobos. Poznali jsme tak vznik a vývoj ostrovů a lidské působení na ně. 

Na ostrově jsme zanechali naši stopu a víme, že spolupráce se školami bude dál pokračovat.

Buen viaje!