Zachraň jídlo

Se školním Ekotýmem jsme navštívili interaktivní výstavu Zachraň jídlo, která představuje globální i česká fakta o nakládání s potravinami.

Tato výstava nám ukazuje, jak dlouhou cestu urazí mnohé potraviny, než se dostanou na náš stůl. Kolik jídla vyhodí průměrná česká domácnost a kolik restaurace? Toto jsou otázky, na které vám výstava zaručeně odpoví. Za symbolické vstupné, dvacet korun, jsme si odnesli spoustu tipů, jak neplýtvat jídlem, jak jídlo recyklovat a jak využít téměř každou jeho část, i takové bramborové slupky nebo přezrálé banány. Ty se skvěle hodí do banánových lívanců. Zjistili jsme, jakou dálku může jídlo urazit, než k nám doputuje, a jaké jsou výhody lokálních potravin. Rýže z Číny procestuje 23 351 kilometrů. Jak velké dopady má taková cesta na životní prostředí?

Celou výstavu jsme si moc užili a můžeme ji všem doporučit. Najdete ji v galerii Eisler a pro ty, kteří se ztratí kdekoli, je cesta přímo k výstavě vyznačená originálními nálepkami. Výstava potrvá až do 30. 6. 2023. Neváhejte a také navštivte výstavu a budeme moc rádi, když se s námi podělíte o své dojmy.

Za školní Ekotým