Vánoce, Vánoce, brzo-li budete

Dne 7. prosince se opět uskutečnila Středeční přednáška. Tentokrát byly tématem Vánoce.

Přednášející, paní Jarka Poláková, nám pověděla něco o tom, jak v minulosti probíhaly Vánoce tady v regionu, jaké byly zvyky a nejzajímavější tradice. Dozvěděli jsme se víc o svátku svatého Mikuláše, o adventních věncích a o svátku svaté Kateřiny. Dále jsme se bavili o svátku svatého Ondřeje, který připadá na 30. 11. Ondřej je patron nevěst a v tento den se často předpovídalo, kdy budou mít děvčata svatbu. Pomocí střevíce se zjišťovalo, jakým směrem se mají vydat za ženichem.

Paní Jarka Poláková měla s sebou i adventní věnec. Ve Slezsku se adventní věnce zdobily do fialových barev. Samozřejmě jsme se bavili i o samotných Vánocích a vysvětlili jsme si původ známých i neznámých tradic a zvyků. Nejdůležitější částí Štědrého večera byla modlitba. Hospodyně musela nachystat celý stůl předem a později si už nesměla odsednout. Pod stůl se dávala sekera, aby dům nevykradli zloději. Přítomní si nadělovali jen malé a symbolické dárky. Do vánoční atmosféry nás dostal dřevěný betlém, hořící svíčky a členky z opavského sboru, které zpívaly lidové koledy.

Všem se přednáška moc líbila – dozvěděli jsme se plno nových a velmi zajímavých věcí o Vánocích a tradicích spojených s nimi.