Kouzlo zvané rayogram

Kromě husy mohli studenti na svatého Martina okusit i krásu rayogramu! 

Odpolední workshop ve fotokomoře jsem na 11. listopad připravil společně s bývalou studentkou SGO – Aničkou Fričovou. Technika rayogramu se dá popsat jako focení bez foťáku. A ačkoliv to zní složitě, princip je vlastně velmi jednoduchý. Na fotocitlivý papír se položí různé předměty (představivosti se meze nekladou) a ty po osvětlení zanechají na fotopapíru stíny, které se při koupeli ve vývojce vyvolají.

Aby zúčastnění měli dost času na tvorbu, rozdělili jsme je do čtyř skupin, přičemž každá strávila tvořením tři čtvrtě hodiny. Ačkoli jsme při vymýšlení akce nejprve chtěli pracovat s kratším časem, ukázalo se, že bylo krátkých i zmíněných 45 minut. Organizace workshopu nám s Aničkou přinesla tučnou porci zkušeností s pořádáním akcí, s komunikací a hlavně s vysvětlováním.

Velkou radost nám udělala i zpětná vazba od zúčastněných studentů – přečíst si ji můžete níže. Závěrem bych chtěl poděkovat paní učitelce Michaele Nové, která umožnila, aby celá akce mohla proběhnout!

Bylo to fantastické, mega zajímavé a hlavně cool. Hodně jsem si to užila a myslím, že by mi nevadilo to někdy zopakovat.

Rayogram byl velmi zajímavý. Dozvěděla jsem se, co to vlastně je a jak se s touto technikou vůbec pracuje. Vytvořila jsem si několik zajímavých fotografií a jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit. Je to pro mě další zkušenost a zkušenosti se cení. Děkuji za tuto možnost zkusit si zase tvoření jinak.

Dojmy z toho mám jenom pozitivní. Já osobně nemám nijak velkou kreativitu, ale tato aktivita mi pomohla zase ji posunout dál. Je to velmi zajímavé a určitě zábavné, takže plně doporučuji zkusit si to.

Bylo to pro mě zajímavé a okouzlující. Proces byl jednoduchý, a přesto na konci ohromující. Zachytit různé tvary a objekty na papír jen za pomoci světla a pár dalších věcí je prostě kouzelné. Z dneška si rozhodně odnáším zajímavý zážitek a novou zkušenost.

Za mě super. Byla jsem nadšená. Na mě teda málo času, ale chápu, proč ho nemohlo být více. Jako nechtělo se mi odcházet, bo bych byla schopna takovou kreativní činností strávit hromady času. No a vedoucí workshopu samozřejmě 11/10 bodů. Dva sympatičtí človíčci. 😊