SGO v evropském formátu

Slezské gymnázium je držitelem akreditace Erasmus+, což umožňuje žákům vycestovat za vzděláním do partnerských škol. Zážitky z podzimních výjezdů prezentovali žáci 9. listopadu 2022 v Klubu ART v rámci Středeční přednášky.

Úvodního slova se chopil hlavní školní koordinátor programu Erasmus+  Mgr. Kamil Plaček. Vysvětlil, že akreditované školy mohou snadněji získat finanční podporu pro studentské výjezdy, a zmínil některé z aktuálních zahraničních partnerů Slezského gymnázia.

Poté dostaly postupně příležitost studentské týmy, které se během září a října účastnily některé z mobilit. Ve svých prezentacích žáci představili partnerské školy v Santiagu de Compostela, Skövde, Veroně i Cuijku. Sdělili, co bylo náplní jejich mobility a jaké zajímavé zkušenosti si z pobytu odnášejí.

Mnohé informace byly vskutku motivující. Jaký zápal a nadšení pro věc musí asi mít skupina, která se po dokončení stokilometrového pochodu po svatojakubské cestě jde ještě večer projít? Je těžší sehnat ve Švédsku skořicového šneka nebo shnilého sledě? Jak na semaforu ve Veroně poznáte, kdy je bezpečné přecházet silnici? A kolikrát se přestupuje cestou vlakem z nizozemského Cuijku do Opavy?

Odpovědi na tyto a mnohé další otázky jsme dostali během zmíněné přednášky. Pokud si i vy chcete rozšířit obzory, zapojte se do Erasmu. Další mobility, výzvy a zážitky se již blíží.