Stories of Our Lives aneb Švédsko na vlastní kůži

V období od 1. do 8. října se deset žáků čtvrtého ročníku vydalo na mobilitu v rámci programu Erasmus+. Jejich cílem bylo partnerské gymnázium ve švédském městě Skövde. Své zážitky popsali v tomto článku.

Počátek října nás zavedl po stopách severské mytologie do městečka Skövde, vzdáleného asi 3 hodiny vlakem od švédské metropole Stockholm. Začátek cesty nebyl růžový, mnohé z nás mohlo vyděsit brzké vstávání, ale to jsme nakonec bravurně zvládli. Čekala nás však jiná překážka, protože jsme při příjezdu do Ostravy zjistili, že autobus má 90 minut zpoždění. Situaci ale zachránili ochotní rodiče, kteří nás zavezli až do polského Krakova na letiště, za což jim patří velký dík.

Celá naše cesta začínala v malebném Stockholmu, kde jsme po příletu absolvovali rychlou večerní prohlídku. Zvolili jsme nejzajímavější cestu okolo radnice směrem do starého města. Během cesty jsme se dozvěděli pár historických informací ohledně Švédska a Stockholmu. Měli jsme také příležitost podívat se na hanzovní domečky, královský palác a prohlédnout si spoustu další zajímavých zákoutí.

Po dvou dnech cesty jsme dorazili do cílové destinace jménem Skövde. Po pár nervózních otázkách (například: Jak se propáníčka jméno toho města vlastně vyslovuje???) a ostýchavých pohledech jsme měli první den za sebou. Zvládli jsme poznat tamní městečko a seznámit se s novými spolužáky. Další dny probíhaly lépe a lépe a my si pomalu zvykali na prostředí švédské školy. Během týdne nám naši noví „spolužáci“ přiblížili školský systém, jazyk a švédskou kulturu a my jsme naopak předali několik informací o České republice, Opavě, českém jazyce a literatuře. Každé téma bylo zakončeno konverzačními aktivitami a možností poslechnout si názor švédských studentů, popřípadě se doptat na zajímavosti. Měli jsme také možnost  ochutnat tradiční švédskou kuchyni ve školní jídelně a celá mobilita byla ukončena typickou fikou – neboli svačinou – kterou pro nás připravili studenti 2. ročníku. Nemohli chybět skořicoví šneci, čokoládový dort a tradiční marcipánový dezert s poetickým názvem „vysavač“. 

V odpoledních hodinách jsem poznávali krásy Skandinávie. První den jsme „zabloudili“ do městečka Hjo a k jezeru Vättern, odvážnější z nás si mohli druhé největší švédské jezero vyzkoušet na vlastní kůži. Nutno dodat, že jezero má i v letních měsících pouhých 6 stupňů. Dále jsme zavítali ke klášteru Varnhem, k nejvyššímu bodu Skövde Billingenu a na spoustu dalších míst v přírodě. Ani na kulturu jsme nezanevřeli a navštívili místní galerii a muzeum. Každý den jsme zakončili pohádkou o severské mytologii a přiblížili si spletité osudy severských bohů a hrdinů, jako je například Thór, Odin, Freya či obr Loki. 

Celá mobilita byla pro nás příjemným obohacením a možností vycestovat do jedné ze skandinávských zemí. A co víme určitě – přinesla nám zkušenosti a zážitky, na které hned tak nezapomeneme.