Buen Camino aneb Naše svatojakubská pouť

Začátek září patřil 20 poutníkům – studentům našeho gymnázia, kteří vyrazili do Galicie na svatojakubskou cestu. Na jejím konci je potom čekala spolupráce se školou Academia Rosalia de Castro v Santiagu de Compostela. A jak vůbec naše výprava a celá spolupráce vypadala? Čtěte dál.

Camino de Santiago je označována jako cesta víry, poznání a klidu. Absolvují ji poutníci z celého světa a je několik způsobů, jak ji jít. My jsme si zvolili jedinou variantu, která nevede do Santiaga, ale z tohoto města a dále přes Fisterru do Muxía.

Naše výprava začala 8. září, a to cestou od katedrály sv. Jakuba do malého města jménem Negreira, kde jsme nocovali. Poutníci přespávají v ubytovnách zvaných albergue, které jsou jim po celý rok otevřené. Při naší pouti jsme prošli od lesů přes zemědělské oblasti, malebnými vesničkami až k pobřeží Atlantského oceánu. Předposlední den jsme dorazili do města Fisterra, které je všeobecně známé jako konec světa. Toto místo je příhodně také propojené s Českou republikou. Můžeme zde najít pamětní desku s českým státním znakem. V 15. století byla totiž vyslána z českých zemí mírová expedice, která měla za úkol rozšířit povědomí o Českém království. Místo bylo opravdu kouzelné a zanechalo v nás silné emoce.

Další a poslední den naší výpravy vedl do Muxía, kde jsme svou pouť ukončili. Všichni šťastní, trochu vyčerpaní, ale plní zážitků jsme se na večer šli projít k magickým kamenům a ke kostelu  Santuario da Virxe da Barca.  Nechali jsme se pohltit krásou tohoto místa a převzali jsme sílu a energii z magických kamenů. Po 120 km v nohách a pěti dnech cesty jsme všichni opouštěli toto místo, na které nikdy nezapomeneme.

Naší poutní cestou ale Erasmus neskončil, naopak právě začínal. Vrátili jsme se do Santiaga de Compostela, kde jsme měli program s partnerskou školou Academia Rosalia de Castro. Škola sídlí v historické budově nedaleko centra Santiaga a my zde měli možnost místním žákům představit naše město, školu a konkrétně projekt Metanoia. V rámci tohoto projektu jsme studenty učili různé formy cvičení, relaxace a terapií. Společně jsme pak v tělocvičně hráli kinball. Místní studenti se od nás trpělivě učili a měli spoustu zajímavých dotazů k naší škole a našim aktivitám. Na oplátku si pro nás místní studenti cestovního ruchu připravili komentovanou prohlídku města Santiaga včetně ukázky tradiční hudby a tanců. Nechyběla ani ochutnávka slavného mandlového dortu.

Naší poslední zastávkou byl Madrid, na který jsme měli pouze jeden den, ale i přes to jsme to nejzajímavější stihli. Navštívili jsme královský palác, parky, muzeum Reina Sofía, kde na nás dýchla pochmurná atmosféra Picassova obrazu Guernica, a také egyptský chrám Debod.

Tato mobilita nás naučila mnoho nového, měli jsme také prostor překonat sami sebe a poznat sebe samého. Poznali jsme jiný vzdělávací systém, vžili se do role těch, kteří předávají své znalosti a zkušenosti. Jsme rádi, že jsme mohli být součástí. Děkujeme.