Mobilita Steps to Being Well vyráží za dobrodružstvím

Dvacet žáků Slezského gymnázia dostane příležitost zahájit školní rok velice netradičním způsobem. Vypraví se totiž až na pomyslný konec světa na pobřeží Atlantiku.

Celý počin kombinuje dvě osvědčené aktivity – mobilitu pod záštitou Erasmus+ a zlatou expedici v rámci programu Duke of Edinburgh Award. Obě skupiny studentů sice absolvují podobný itinerář, financování je však rozděleno.

V úterý 6. září se všichni účastníci přepraví do Španělska, kde je nejprve čeká již v úvodu avizovaná pouť na konec světa s cílem v lokalitě Santuario Virxe de Barca v blízkosti města Muxia. Paralelu můžeme hledat v historické pouti Lva z Rožmitálu, který vedl v 15. století poselstvo krále Jiřího z Poděbrad právě do těchto míst. Během čtyřdenního pochodu budou mít naši poutníci dost času přemýšlet sami o sobě, o svém životním poslání a cílech, jichž chtějí dosáhnout. Celková délka trasy přesahuje 100 km.

Ve srovnání s touto heroickou výzvou bude druhá část mobility klidnější. Skupina navštíví partnerskou školu IES Rosalia de Castro v Santiagu de Compostella. Program však bude i zde velice inspirativní. Studenti Slezského gymnázia se již v červnu 2022 proškolili ve vybraných technikách z oblasti fyzioterapie a ergoterapie (tj. uvolnění ruky). Na partnerské škole se tedy budou věnovat propagaci relaxačních technik a zdravotnických postupů z oblasti jógy, muzikoterapie a arteterapie. Nebude chybět masáž se softovými míčky, cvičení SM systém a trénink správného dýchání. Neoddělitelnou složkou principu kalokagathia, který zde budou účastníci mobility propagovat, jsou i správné stravovací návyky. Řeč bude i o škodlivosti palmového tuku.

Zní to skvěle, že? Těšme se proto na návrat našich žáků a na jejich prožitky, o něž se s námi podělí v dalším článku na webu školy.

Zbývá je popřát: BUEN CAMINO!