Podzimní Erasmus+ na Slezském gymnáziu

Slezské gymnázium je již druhým rokem akreditovanou školou programu Erasmus+. To umožňuje žákům i pedagogům získávat zkušenosti na studijních pobytech v zahraničí. Studenty SGO letos na podzim přijmou partnerské školy ve Španělsku, Itálii, Švédsku a Francii.

Hned v první polovině září 2022 (6. – 18. 9.) bude realizována mobilita do Španělska. Jedná se o kombinovaný počin programu Erasmus+ a Ceny vévody z Edinburghu. 20 žáků a 3 učitelé absolvují čtyřdenní pouť po slavné svatojakubské cestě a následně navštíví partnerskou školu v Santiagu de Compostela. Tématem pobytu je vyvážený životní styl a péče o duševní zdraví.

Na začátku října (1. – 8. 10.) se na cestu vydají hned dvě skupiny žáků. 10 studentů vycestuje do švédské partnerské školy v Skövde, kde se budou zabývat literaturou, lingvistikou a čtenářskými návyky. Žáci se navíc dostanou i přímo do výuky a budou mít možnost porovnat švédskou školní realitu s naší. Jiných 10 žáků poputuje do italské Verony, kde se v rámci výuky francouzštiny budou věnovat propagaci pohybových aktivit (včetně zapojení zdravotně znevýhodněných spolužáků) a tipům, jak se o sebe postarat, abychom se cítili dobře. Vzhledem k tomu, že partnerská škola je navíc uměleckého zaměření, bude se bezpochyby jednat o velmi zajímavý program.

Škola bude zahraniční studenty také přijímat – ve druhé polovině října (15. – 21. 10.) bude Slezské gymnázium hostit 20 nizozemských účastníků, kteří přijedou prodebatovat téma druhé světové války a hrdinů, kteří se neproslavili ve „velkých“ dějinách, přestože jejich skutky byly heroické. Celý výměnný program se příhodně jmenuje (Un)known Heroes. Součástí programu bude také exkurze do Osvětimi a seznámení s historickým pevnostním sytémem v českém pohraničí.

Kromě toho vysíláme studenty na krátkodobé výukové stáže, během kterých poznají na vlastní kůži vzdělávací systém dané země. Stanou se totiž na 2 týdny studenty partnerské školy (téměř) se vším všudy. Žáky ze Slezského gymnázia letos takto přimou školy ve francouzském Bordeaux (listopad 2022) a španělském Bilbau (jaro 2023). Program Erasmus+ bude samozřejmě na škole pokračovat i v roce 2023. Nebojíte-li se výzev a chcete-li zažít dobrodružství a získat zážitky na celý život, zapojte se také.