Kdo může říci, že studoval v Oxfordu?

Po covidové pauze mohli učitelé Slezského gymnázia opět vycestovat na studijní pobyty. Na jazykový kurz do Oxfordu se vydalo „duo“ Mgr. Kamila Tkáčová a Mgr. Kateřina Hertlová. Po zkušenostech z jazykového kurzu z Edinburgu byly plné očekávání, jaký bude nejen kurz, ale město, památky, spolužáci, …

Každá absolvovala kurz v jiné výukové skupině. Mgr. Tkáčová měla tři spolužáky– dva občany Ukrajiny a jednoho z Kuvajtu, Mgr. Hertlová pět – Švédku, Číňana, Ukrajince a Íránku. Výuka probíhala ve dvou blocích, přičemž každý blok učil jiný vyučující. Steven byl velkým vzorem pro Mgr. Tkáčovou, která vždy po hodině rozebírala a chválila jeho přístup. Rozmanitost studijních skupin nám umožnila poznat životy a osudy mnoha lidí, kteří ve většině případů chodí dopoledne na kurzy a odpoledne do práce.

Náš kurz trval 14 dnů, nebylo to však jen o studiu, ale i o poznávání. Historie a architektura města Oxford nás uchvátila. Navštívily jsme mnoho collage, jejich prostory dýchají historií, stály jsme u dveří pracovny Oscara Wilda či chodily ve šlépějích J. R. R. Tolkiena. O víkendu jsme se každá vydala jiným směrem – Mgr. Hertlová do Londýna, kde mimo jiné došlo i na „konfrontaci“ s britským premiérem 🙂 ; Mgr. Tkáčová pak do lázeňského města Bath a k posvátnému Stonehenge.

Naše doporučení! Studium v Oxfordu patří mezi ty nákladnější, ale rozhodně stojí za to. A ti pracovitější z vás mají možnost získat i stipendium.

V Oxfordu nezapomeňte navštívit jednotlivé collage, prostory jejich společného stravování, Ashmolean a Pitt Rivers Museum, Sheldonian Theatre, projděte se či proběhněte mezi rameny Temže tzv. Oxford City Water Walks, navštivte Covered Market (skvělé jídlo z celého světa).

To všechno a další věci by nebyly možné bez garanta projektu Erasmus+ Mgr. Kamila Plačka, kterému patří velký dík. Bez jeho osoby by nebylo tak snadné realizovat velké množství zahraničních pobytů. Děkujeme paní ředitelce, že umožní zapojit se do programu Erasmus + na naší škole, a administrativním pracovníkům, kteří nám pomáhají proplout jeho „byrokratickou“ částí.

Již se těšíme na setkání s vámi, našimi studenty, až vám předáme informace, a věříme, že vás nadchneme pro cestování, poznávání jiných kultur a hlavně UČENÍ SE CIZÍM JAZYKŮM!

Vaše učitelky ZSV