Za studiem a poznáváním Zeleného ostrova

V polovině července jsem i já měla možnost díky programu Erasmus+ vycestovat do zahraničí a zkusit po delší době druhou stranu barikády, tedy zasednout před katedru jako žák. Mojí cílovou destinací se stal Zelený ostrov sv. Patrika neboli Irsko.

Ve škole Centre of English Studies jsem absolvovala kurz metodiky výuky cizích jazyků. V rámci dvoutýdenního studia jsme se spolužáky, učiteli ze Španělska, Německa, Itálie a Polska, vyzkoušeli v rolích žáků různé metody uplatňované při výuce jazykových dovedností, tedy mluvení, čtení, poslechu a psaní. V rámci odpolední výuky jsme vyslechli sérii poutavých přednášek o historii Irska, irské literatuře, případně o kultuře nebo životě na ostrově, pokoušeli jsme se také naučit pár slov v irštině a pochytit něco z irského slangu.  

Ve volném čase jsem využila možnosti prozkoumat (nejen) irskou metropoli. Na kole jsem projela jeden z největších světových městských parků – Phoenix park; navštívila největší katedrálu na ostrově – katedrálu sv. Patrika; na vlastní oči viděla irský národní poklad – raně středověký rukopis the Book of Kells; zastavila se v několika muzeí týkajících se hlavně irských dějin – the Epic museum, Potato Famine Museum, Irish National Museum a další; prošla místa spojená s Velikonočním povstáním 1916, jako jsou General Post Office nebo vězení Kilmainham Gaol; obdivovala přírodní památku Unesco the Giant’s Causeway a nemohla se vynadívat na krásu ostrova a oceánu při procházce podél pobřeží v Severním Irsku; stála na místě, odkud vyplouval Titanic na svoji první a zároveň poslední plavbu; zaplavala si v Irském moři i největším jezeře ostrova Lough Neagh; a v neposlední řadě ochutnala irské speciality – colcannon nebo coddle. Výčet by mohl pokračovat, ale o tom až během našich hodin. 🙂