ZIP – Co jsme všechno stihli v tomhle školním roce

Ahoj! Jmenuju se Petr Sedláček a tento rok jsem v studentském parlamentu pracoval jako jeho „šéf“. A i tento rok se nám povedlo uspořádat spoustu aktivit a akcí pro naše spolužáky, pojďme se na ně popořadě podívat!

Studentské volby

Hned ze začátku září jsme se vrhli na přípravu Studentských voleb. Ty proběhly 20. a 21. září a studenti si mohli vyzkoušet, jaké je to volit do Poslanecké sněmovny – volby na naší škole totiž byly v podstatě kopií těch, které se na podzim konaly oficiálně. K volbám jsme vytvořili sérii stories na Instagramu o tom, jaké v ČR existují politické strany, jak vypadá politické spektrum, proč k volbám vůbec chodit a v neposlední řadě podle čeho se rozhodovat, jaké politické straně dám svůj hlas. Stories tvořili obsahově Leontýna Holečková, Kateřina Jahodová a já (Petr Sedláček). Stories jsem zpracovával i graficky.

Volební účast byla poměrně vysoká (69 %) i přesto, že hodně žáků bylo v karanténě nebo nemocných. Všichni organizátoři se zlepšili v organizaci a tvorbě obsahu na sociálních sítích.

Kampaň POJĎ VOLIT

Po studentských volbách jsme chtěli se studenty motivovat ostatní, aby si volby nenechali ujít. Pro velkou spoustu z nás to byla úplně první příležitost volit, takže jsme cítili potřebu ostatní seznámit s tím, jak to funguje. Vyústilo to v kampaň na Instagramu, kde jsme ve stories své spolužáky seznámili se základními principy voleb, s tím, jak se staví politické strany k tématům, které jsou důležité pro mladé, nebo s tím, co je to kroužkování a jak pomocí něho upřednostnit preferované kandidáty.

Lampiónový průvod

17. listopadu jsme ve spolupráci s Magistrátem města Opavy ke příležitosti oslav Dne boje za svobodu a demokracii organizovali lampiónový průvod. Celou organizaci skvěle zvládla Vanesa Jasníková. Domluvila patnáct studentů, kteří se v den průvodu převlékli do kostýmů a vrhli se na vybraná místa v Opavě. Na celou akci jsme dostali skvělé ohlasy od rodičů i zúčastněných dětí. Vanes zpětně vidí aktivitu jako něco, kde mohla zlepšit své organizační schopnosti, naučit se lépe spolupracovat s ostatními a poznat nové lidi.

Upgrade studovny

Možná jste si všimli, že ve studovně nám přibyl nový nábytek z palet. Ty bylo potřeba opracovat a vzal si to na starost veterán ZIPu Kuba Hluchník. V rámci čištění a broušení jsme s dalšími spolužáky strávili ve škole několik odpolední – a potili jsme krev (než jsme šmirgl papír vyměnili za brusky 😂). Na konci dubna se opracované palety přemístily do studovny, kde teď slouží jako posezení. Ale to není všechno! Ve studovně právě vyměňujeme starý nábytek za nový, tak se můžete v září těšit na ještě příjemnější atmosféru!

Knihovnička

Součástí studovny se letos stala i ZIP knihovnička, která funguje na principu důvěry – každý tam může donést jakoukoliv knížku nebo si nějakou odnést. V poličkách knihovničky najdete romány, ale třeba i učebnice.

Vchod na zahradu

Tím ještě zlepšování prostředí ve škole nekončí. Na začátku června se otevřela pro všechny studenty zahrada, kde můžeme trávit čas a relaxovat na čerstvém vzduchu!

GymplBands

GymplBands 2022
GymplBands 2022

GymplBands je můj srdcový projekt a povedl se uskutečnit i letos. Hlavním organizátorem jsem se stal já (Petr Sedláček) a jsem za to moc rád, protože mi akce přinesla spoustu nových zkušeností, dovedností a kontaktů. Kdo GymplBands nezná, jedná se o charitativní koncert, na kterém vystupují studentské a učitelské kapely. Letos jich vystoupilo osm a mohli jste si poslechnout průřez všemi žánry. Výtěžek šel tentokrát pro Kačenku Juchelkovou, která trpí mozkovou obrnou. A povedlo se vybrat neuvěřitelných 24 384 korun.  S organizací se pojilo velké množství výzev, ale všechny se povedly zvládnout a posunuly nás vpřed. V rámci propagace jsme vytvořili video pozvánku, tvořili plakát a obsah na sociální sítě. Na místě pomáhalo velké množství studentů, kterým bych chtěl znova poděkovat. Velký dík patří samozřejmě Opavské kulturní organizaci, která nám poskytla prostory.

Sbírka brýlí

Sbírka brýlí

V únoru jsme úspěšně ukončili sbírku brýlí, které putovaly do rozvojových zemí, kde si je lidé běžně nemůžou dovolit. Povedlo se nasbírat celkem 75 brýlí a oční klinika Gemini nám je pomohla dodat tam, kde jsou potřeba. Za sbírkou jsme stáli dva – Natálie Skácelová a já (Petr Sedláček).

Pomoc Ukrajině

Na začátku března jsme se s ostatními spolužáky pustili do pomoci uprchlíkům, kteří utíkají před válkou na Ukrajině. Přes 40 studentů se vrhlo do organizace aktivit pro Ukrajince, aby jim pomohli na chvíli zapomenout, co se děje v jejich rodné zemi. Už od března jsme začali pravidelně každý týden pro děti připravovat kreslení u nás ve škole, byli jsme na několika procházkách, badmintonu nebo na výletech za koňmi. Součástí naší pomoci bylo i vytvoření sbírky na nákup školních pomůcek v ukrajinském městě Slovjansk. Povedlo se vybrat skvělých 55 tisíc korun.

Naší iniciativy si všimla i opavská médiaRegion Opavsko a Televize Polar. V Regionu vyšel s Vanesou Jasníkovou, Petrem Sedláčkem a Mgr. Kamilou Tkáčovou dvoustránkový rozhovor. Na televizi Polar jsme se objevili v reportáži. V květnu jsme požádali o grant Evropské unie, který by nám pomohl finančně zajišťovat pomoc ukrajinským uprchlíkům, výsledky se dozvíme přes prázdniny. Pomoc nám studentům přináší zlepšení se v komunikaci, cizích jazycích, práci v týmu, organizaci a v neposlední řadě skvělý pocit. Hlavními organizátory pomoci jsou Eliška Baránková a Petr Sedláček. Jak naše pomoc může vypadat, se podívejte tady.

Brainstorming

Brainstorming

V březnu se nám povedlo odpoledne setkat na brainstormingu! Ten proběhl v našem volném čase po vyučování a přišli jsme na spoustu nápadů, jak můžeme dál zlepšovat prostředí ve škole! I přestože se nám nepovedlo uskutečnit všechny aktivity, našly se takové, které jsme stihli už v tomto školním roce. Patří mezi ně například Jarní bazárek a beach volejbalový turnaj. Ty další si necháváme v rukávu na příští rok! 😉

Jarní bazárek

Jarní bazárek
Jarní bazárek

Nápad zorganizovat Jarní bazárek přišel na našem společném brainstormingu – a díky za to! Podstatou bazárku bylo prodat oblečení, knihy, výrobky nebo doplňky a podpořit tak slow fashion a udržitelnost. Prodávalo se také občerstvení, které studenti upekli a připravili. Cílem bazárku bylo vybrat peníze na sbírku na nákup školních pomůcek v ukrajinském městě Slovjansk, což se povedlo – vybrali jsme 7220 korun. Organizačně jsme se na akci podíleli Vanesa Jasníková a já (Petr Sedláček). Přineslo nám to nové zkušenosti s organizováním a tvorbou kampaně na sociálních sítích. Zlepšili jsme se taky ve spolupráci a v komunikaci.

Den dětí

V červnu jsme se účastnili dětského dne, který pořádalo město Opava v Městských sadech. Pro děti jsme měli připravená stanoviště, která jsme si zařizovali sami. Hlavní organizátorkou byla Hana Polášková, která komunikovala s městem o pokynech a potřebných informacích. Stanoviště bylo kreativní, děti vyráběly indiánské čelenky, korunky nebo masky na obličej. Dále pro děti bylo nachystané stanoviště, kde házely balónky na terč. Děti také dostaly sladké odměny. Aktivita vedla ke zlepšení organizačních a komunikačních dovedností a také ke zlepšení komunikace s dětmi.

Beachvolejbalový turnaj

Tím posledním, co jsme v tomto roce stihli, byl turnaj v beachvolejbale. Celkem 10 tříčlenných týmů složených ze studentů bojovalo už od 8. hodiny ranní na beach kurtech v Areálu zdraví. Turnaj byl skvělou příležitostí potkat se i mimo školu a zasportovat si. Moc děkujeme učitelům, kteří se na turnaji stali rozhodčími, a i všem účastníkům. Akci jsem organizoval já (Petr Sedláček).

Závěr

Wow, bylo toho docela dost! Jsem moc rád, že můžu stát v čele studentského parlamentu a dělat věci, které dávají smysl. Je to skvělá příležitost naučit se velké množství dovedností – spolupráce, vedení týmu, komunikace nebo tvoření grafiky a kampaní na sociální sítě a mnoho dalšího. Chci PODĚKOVAT všem, kdo se podíleli jakkoliv na organizaci našich akcí a aktivit. Jsem moc rád, že jsme toho stihli tak moc, a těším se, co přinese další rok! Myslím, že kromě dobrého pocitu jsme si všichni, co se podíleli na aktivitách, odnesli spoustu nových dovedností a zkušeností, které se nám budou hodit! Velké díky za celý školní rok patří Mgr. Tkáčové, která studentský parlament zaštiťuje a ve všech aktivitách nám pomáhá.