Španělští studenti se na týden stali našimi spolužáky

Po dubnovém pobytu v Itálii a květnovém výletu do Španěl přišla řada i na Slezské gymnázium – naše škola hostila mobilitu španělských studentů. Tématem byla voda v krajině i v domácnostech.

V pondělí 6. června otevřela škola dveře deseti španělským žákům a dvěma pedagogům. Čeští studenti pro ně připravili na dopoledne prezentaci o Slezském gymnáziu a jeho studentských projektech. Odpoledne je čekala vycházka podél řeky Opavy až k „Sádráku“, při níž se seznámili s konceptem nové relaxační zóny a řeč přišla i na opavské povodně z roku 1997. V úterý jsme formou honby za pokladem prezentovali nejzajímavější místa ve městě, odpoledne jsme se vydali obdivovat krajinný park v Hradci nad Moravicí.

Ve středu se španělská delegace doplněná třídou 1. A vypravila na výlet do Karlovy Studánky a lázní v Jeseníku, kde jsme na vlastní kůži vyzkoušeli léčivou sílu vodních procedur. Ve čtvrtek zážitky pokračovaly velmi dynamickou hodinou výtvarné výchovy – při výtvarných technikách opět hrála hlavní roli voda, takže se rozpouštělo, rozpíjelo, kapalo, cákalo a malovalo na vodní hladinu. Odpoledne se hosté a žáci 2. A poučili o historickém významu choltického mlýna a užili si výlet elektrolodí na Slezské Hartě.

Páteční program jsme zahájili v chemické laboratoři, kde se experimentovalo – jak jinak – s vodou. Účastníci studovali princip kořenové čističky, měnili vodu ve „víno“, vyráběli „sloní pastu“ nebo vyvolávali „džina z láhve“. Sdílení zkušeností a poučení o životním stylu v jiné zemi přinesly žákům konverzační aktivity podpořené deskovou hrou Rodinná ponorka, která vznikla z iniciativy žáků SGO.

Rozloučení bylo dojemné, na české i španělské straně došlo i na slzy. Děkujeme všem žákům, kteří se podíleli na organizaci mobility a přípravě programu. Věříme, že aktivity programu Erasmus+ přispějí k tomu, že mladá generace Evropanů bude směřovat k toleranci, mezinárodní spolupráci a mezikulturnímu porozumění.  

            Součástí mobilit je vždy i potřeba najít pro účastníky hostitelské rodiny. Následující zkušenosti letošních hostitelů ukazují, že i toto může být zajímavým zážitkem, třeba i na celý život:

            Ubytovávala  jsem španělského studenta, který k nám zavítal s projektem Erasmus+, a můžu to jen vřele doporučit. Nejen že jsem si skvěle procvičila jazyky, ale poznala jsem i jinou kulturu a styl života. Celý týden jsem pozorovala rozdíly mezi českým a španělským denním režimem. Byl to pro mě určitě zajímavý zážitek a užitečná zkušenost.